Здравей, България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Здравей, България
Жанрактуално-информационно предаване
Форматсутрешен блок
Създател(и)Милен Цветков
Силва Зурлева
Водещ(и)Виктор Николаев
Мирослава Иванова
СтранаБългария
Езикбългарски
Сезони21
Продукция
Изпълнителен продуцентИван Христов
Продуцент(и)Гергана Тодорова

Тони Господинов Деница Нейчева

Каролина Касабова
Времетраене210 минути
Разпространение
ТВ каналНова телевизия
КартинаSD 4:3 (2000 – 2014)
HD 16:9 (2014 –)
Излъчване28 октомври 2000 –

Здравей, България е сутрешно телевизионно предаване по NOVA, което започва излъчване на 28 октомври 2000 година, чийто първи водещ е Милен Цветков. От 9 септември 2013 г. до септември 2017 г.[1] водещи са Анна Цолова и Виктор Николаев. От 15 януари 2018 г. до Виктор сяда Аделина Радева но в края на май 2020 г. тя се разделя с Нова телевизия и се връща отново в БНТ и от 1 юни 2020 г. водеща става Лора Инджова и води до 18 юни 2021 г. От 21 юни 2021 г. водеща става Мирослава Иванова.

История[редактиране | редактиране на кода]

След Милен Цветков, щафетата поемат Ива Петрони и Валери Найденов, последвани от Миа Сантова и Николай Дойнов. През 2005 година екранна партньорка на Николай Дойнов в сутрешния блок става Лора Крумова. От есента на 2005 година до края на месец ноември 2008 екранен партньор на Лора Крумова е Георги Коритаров.[2]

На 19 януари 2009 година се появява новият формат на „Здравей, България“, чийто автор, водещ и продуцент е Милен Цветков. Екранна партньорка на Цветков отново е Лора Крумова. Целта на освежения сутрешен блок е „различното събуждане“. Малко повече от година след старта на новия формат на „Здравей, България“ Милен Цветков е отстранен от него по решение на ръководството на Нова ТВ.

На 15 февруари 2010 година „Здравей, България“ отново претърпява концептуални промени. Милен Цветков е сменен с Никола Стойнов – спортен журналист, изявяващ се като водещ на спортната рубрика в предишния формат на сутрешния блок. Продуцент на сутрешното предаване на НТВ става журналистът Асен Григоров, който е бивш водещ на „Денят започва“ по БНТ. От „Здравей, България“ отпадат рубриките на професор Юлиан Вучков и светския хроникьор Мон Дьо. В петъците тръгва рубриката „Закуска за шампиони“. Културната рубрика на Люба Кулезич остава част от „Здравей, България“.

След редица проблеми в сутрешния блок на телевизията за две години и половина, от 10 септември 2012 г. Христо Калоферов и Калина Крумова са новите водещи на сутрешния блок на Нова ТВ „Здравей, България“. След като са екранна двойка през август, като тогава заместват водещият Евгений Генчев и са приети изключително добре от зрителите, двамата поемат предаването за постоянно. Освен новите водещи, се променят динамиката и съдържанието на „Здравей, България“. Повече новини и информация, живи връзки и видеоматериали, фокус върху социалните теми и въпроси, свързани с ежедневието на зрителя, допринасят за новия облик на „Здравей, България“.

От 9 септември 2013 г. водещи са Анна Цолова и Виктор Николаев, които преди това са били водещи в предаването на бТВТази сутрин“ и излизат в летен отпуск по време на протестите от 2013 г., който става плод на обществен интерес поради момента, в който се случва.[3] На 8 септември 2017 г. NOVA съобщава, че Анна Цолова няма да води сутрешния блок и се подготвя за ново предаване в ефира на телевизията.[4] Известно време водещ е Виктор Николаев, а на 15 януари 2018 г. до него сяда Аделина Радева. Тя напуска сутрешния блок на 29 май 2020 г. и е заменена от Лора Инджова на 1 юни 2020 г. От 21 юни 2021 г. водеща стана Мирослава Иванова.

Предаването е с час на излъчване всеки делничен ден от 6:00 до 9:30 по Нова телевизия, а от 22 септември 2015 г. по радио NOVA News, а от 4 януари и по телевизия NOVA News.

Водещи[редактиране | редактиране на кода]

Настоящи[редактиране | редактиране на кода]

Бивши[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]