Зебулон Пайк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зебулон Пайк
Zebulon Montgomery Pike
американски армейски офицер и изследовател
Роден
Починал
27 април 1813 г. (34 г.)
Йорк, Горна Канада (днес Торонто, Онтарио, Канада)

Националност САЩ
Семейство
Подпис
Зебулон Пайк в Общомедия

Зебулон Монтгомъри Пайк (на английски: Zebulon Montgomery Pike) e американски армейски офицер, изследовател на Скалистите планини.

Ранни години (1779 – 1806)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е по време на Американската революционната война, на 5 януари 1779 година близо до Ламбъртън (днес наричан Лемингтън, окръг Самърсет), Ню Джърси, сега част от град Трентън, в семейство на армейски офицер. През 1794, едва 15-годишен, се записва в полка на баща си, който по това време е разквартируван в Охайо и Илинойс. През 1799 е повишен в първо офицерско звание – лейтенант.

Експедиционна дейност (1806 – 1807)[редактиране | редактиране на кода]

През 1806 – 1807 възглавява военна експедиция, която изследва южната част на Великите равнини и Скалистите планини.

На 15 юли 1806 тръгва от устието на Мисури и се изкачва по нея до устието на десния ѝ приток река Осейдж. Открива цялото ѝ течение (579 км) и от там се прехвърля на река Канзас и открива горното ѝ течение. Продължава на юг към река Арканзас, изкачва се по нея и на 15 ноември достига до Скалистите планини. В подножието им, в южната част на Предния хребет (4351 м) открива масива Пайкс Пийк (4300 м), а на запад от него – масива Саватч с връх Ълбърт (4399 м) и изворите на Арканзас. От там продължава на юг и достига до горното, все още неизследвано течение на река Рио Гранде и на изток от нея се добира до западните склонове на хребета Сангре де Кристо.

На 26 февруари 1807 целия състав на експедицията е арестуван от испанските власти в северната част на днешния щат Ню Мексико и е изпратен в град Чиуауа, където му е предявено обвинение в шпионаж и е разпитан за целта на пътуването му. След протеста от страна на американското правителство, Пайк и хората му са освободени на 1 юли и се завръщат в САЩ.

Следващи години (1807 – 1813)[редактиране | редактиране на кода]

След завръщането си в САЩ продължава военната си служба и през 1811 е вече полковник. През 1812 е заместник главен интендант в Ню Орлиънс. През 1813 вече като бригаден генерал командва атаката към Торонто, където на 27 април на 34-годишна възраст загива от взрив на склад за боеприпаси.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Zebulon Pike в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​