Зелен хостинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Зелен или еко хостинг е Интернет хостинг, който има ниско влияние върху околната среда.

Статистиките за употреба на Интернет в света показват, че интернет удвоява големината си в САЩ и расте от 400 до 1000% на година в световен мащаб. В действителност тоталната електрическа сметка, за тези, които оперират сървъри и свързаната към тях инфраструктурни съоражения 2,7 млрд. долара в САЩ и 7,2 млрд. долара за целия свят.[1] Според изчисления енергията, консумирана с уебхостинг ще продължи да се увеличава с всяка година, докато през 2020 индустрията ще бъде по-замърсяваща отколкото самолетната индустрия.[2] С такова изскване към ресурсите се появява и еко-хостинг услугите, включително и зелен маркетинг към услугата.

През 2009, доклад, издаден от Германското федерално посолство на околната среда, описва EvoSwitch като един от най-енергоефективните дейта центрове в света. В Холандия, EvoSwitch се присъединява към група от 16 водещи IT компании и подписва многогодишното споразумение за енергийна ефективност (Multi Year Energy Efficiency Agreement), което цели да реализира 30% енергийна ефективност през следващите 15 години. Като един от първите членове на „зелената мрежа“,EvoSwitch постоянно търси нови начини да подобри своята енергийна ефективност.

Източници[редактиране | edit source]

  1. ((en)) Informationweek.com, Article: Data Center Energy Consumption Has Doubled Since 2000, 15 февруари 2007
  2. ((en)) Steve Lohr. Data Centers Are Becoming Big Polluters, Study Finds. // Ню Йорк Таймс, 1 май 2008. Посетен на 24 октомври 2011.

3. http://etnhost.bg/green-%D1%85%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3/

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Green hosting“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Виж още[редактиране | edit source]