Зимен сън (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зимен сън
Kış Uykusu
РежисьориНури Билге Джейлан
ПродуцентиЗейнеп Йозбатур Атакан
СценаристиНури Билге Джейлан
Ебру Джейлан
В ролитеХалюк Билгинер
Мелиса Сьозен
Демет Акбаг
Айберк Пекджан
Серхат Кълъч
ОператорГьокхан Тиряки
МонтажБора Гьокшингьол
Нури Билге Джейлан
Филмово студио„Зейно Филм“
„Мементо Филм Продюксион“
„Бредок Филм Продукцион“
РазпространителNew Wave Films (GBR)
Adopt Films (USA)
Жанрдрама
Премиера16 май 2014 (Кан)
(Турция)
Времетраене196 минути
Страна Турция
Франция
Германия
Езиктурски
Приходи$ 3 700 000
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Зимен сън“ (на турски: Kış Uykusu) е турско-френско-германски драматичен филм от 2014 година на режисьора Нури Билге Джейлан. Сценарият е дело на Нури Билге Джейлан и съпругата му Ебру Джейлан. По думите на режисьора, филмът е вдъхновен от разказите на Чехов. С него Джейлан печели голямата награда „Златна палма“ на международния кинофестивал в Кан (Франция) за 2014 г. [1]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието се разиграва в почти усамотен хотел в Кападокия, чийто съдържател е главният герой Айдън. Той се е оттеглил от големия град, заедно с жена си Нихал и сестра си Неджля, след кариера в киното и театъра. Освен хотела си, Айдън притежава и имоти, отдавани под наем, което го поставя в позицията на финансово привилегирован човек. След като динамиката от ежедневието намалява с идването на зимата и малкия брой гости в хотела, отношенията между него, Нихал и Неджля се изострят и героите влизат в разгорещени диалози относно житейската философия, морала, религията и милосърдието. Айдън осъзнава, че е загубил уважението на сестра си, която критикува неговата самооценка на нравствено и интелектуално извисена личност, изтъквайки маргинализирането му в провинциалната среда на фона на неосъществения му потенциал. Същевременно, Нихал също е недоволна от съпруга си, който в нейните очи, не цени начинанията ѝ и гледа на нейните усилия да осмисли ежедневието си с насмешка и снизходителност. Филмът завършва с Айдън поставен на кръстопът, но решен да спечели отново любовта на жена си.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Халюк Билгинер Айдън
Демет Акбаг Неджля, сестрата на Айдън
Мелиса Сьозен Нихал, съпругата на Айдън [2]

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Филмът е заснет на камера Сони Ф65. Един от приложените режисьорски похвати са дългите, немонтирани диалози между протагонистите, които, според някои критици, доближават усещането от филма до четене на роман. Към юни 2015 г., филмът има оценка от 8.4/10 от IMDb [3] и 88% от Rotten Tomatoes [4]. Филмът взе участие в 19. издание на Международен София Филм Фест 2015 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]