Национално знаме на Албания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Знаме на Албания)
Национално знаме на Албания
Детайли
ПритежателАлбания
Утвърдено7 април 1992 г.
Съотношение7:5
Национално знаме на Албания в Общомедия

Националното знаме на Албания е правоъгълно, с черен двуглав орел в центъра на червено поле. Идеята за него идва от сходния печат на Георги Кастриоти Скендербег – албанец, живял през 15 век, който ръководил въстание срещу Османската империя, довело до краткосрочна независимост на Албания от 1443 до 1478 г.

Днешното национално знаме е прието официално на 7 април 1992 г. Предишните албански режими са използвали почти същото знаме, като Кралство Албания и следвоенна комунистическа Албания. В първия случай над орела е изобразен „Шлемът на Скендербег“, а във втория – червена звезда с жълт кант над орела.

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Националното знаме на Албания представлява червено поле с черен двуглав орел в средата, с отворени криле настрани. Всяко от крилата на орела има девет пера, а опашката има седем пера. Размерът на националното знаме е в съотношение 1 към 1,4 единици (5:7). Описанието е записано в Конституцията на страната приета на 28 ноември 1998 г. и описано в детайли в „Закона за формата и размера на националното знаме, съдържанието на националния химн, формата и размерите на герба на Република Албания и начините за тяхното използване“ от 22 юли 2002 г[1].

Чл. 14.2 Държавното знаме на Албания е червено с двуглав черен орел в средата. [2]

Цветовете на знамето на Албания са определени в „Закона за формата и размера на националното знаме, съдържанието на националния химн, формата и размерите на герба на Република Албания и начините за тяхното използване“. В този закон е официално определен само оттенъкът на червения цвят във формат CMYK, а черният цвят няма официално определение.

Цвят Официален цветови модел RGB цветови модел HEX цветови модел
   CMYK(0, 100, 100, 0) (237, 28, 36) #ed1c24
   - (0, 0, 0) #000000
   (0, 0, 0) #
   (0, 0, 0) #
   (0, 0, 0) #
   (0, 0, 0) #

Знаме през годините[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]