Зовът на славея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зовът на славея
دعاء الكروان‎‎
РежисьориХенри Баракат
СценаристиХенри Баракат
Юсеф Гохар
В ролитеФатен Хамама
Ахмед Мазхар
МузикаАндре Райдер
ОператорВахид Фарид
РазпространителБаракат Филм
Жанрдрама
Премиера8 октомври 1959
Времетраене109 минути
Страна Египет
Езикарабски
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb

„Зовът на славея“ (на арабски: دعاء الكروان‎‎) е египетски филм от 1959 година, създаден по мотиви от едноименния роман на Таха Хусейн.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Амна (Фатен Хамама) е млада жена, живееща в затънтено село. Един ден нейния баща става жертва на грабеж и е убит. По настояване на нейния чичо, Габер (Абдел Алим Хатаб) Амна, нейната майка и по-голяма сестра са прокудени от селото. Те отиват в града и си намират работа като прислужници. Амна се установява в дома на кмета, а сестра и Хенади (Захрет Ел- Ола), в дома на един инженер. Дъщерята на кмета, Хадига (Рага Ел- Гедауи) е връстница на Амна и започва да я учи да чете и пише.

Привлечен от красотата на Хенади, инженерът я съблазнява и майката решава да отведе дъщерите си обратно в селото. Пристигайки там, Хенаби е убита от Габер, заради позорното петно, което тя е лепнала на фамилията. Покрусена, Амна се връща в града и разбира, че Хеноби далеч не е единствената, прелъстена от инженера и решава да отмъсти. В това време той вече се среща с Хадига и ѝ предлага брак. Амна обаче разказва всичко на майката на Хадига и сватбата е развалена.

Амна започва работа в дома на инженера като прислужница с явната мисъл за отмъщение. Той се опитва да я съблазни, а Амна се опитва да го отрови, но не и достига смелост. Амна започва да флиртува с него, надявайки се, че неговата привързаност към нея ще улесни осъществяването на плановете и. Инженерът се влюбва истински в Амна, но и тя не остава безразлична към тези чувства. Той и предлага брак, но Амна отказва, разказвайки му за Хенади и истинските си мотиви да е в дома му. Тя решава да си тръгне, но пристигналия Габер се опитва да я застреля. Инженера прикрива с тялото си Амна и загива от куршума, изстрелян от чичо и.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Номинации[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Awards for Doa al karawan // IMDb. Посетен на 2015-1-3. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Зов горлицы“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​