Зюддойче Цайтунг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Зюдойче Цайтунг)
„Зюддойче Цайтунг“
Süddeutsche Zeitung
Първа страница на Süddeutsche Zeitung
Информация
Видвсекидневник
Форматширокоформатен
Начало6 октомври 1945
СобственикSüdwestdeutsche Medienholding
РедакторКурт Кистер
Езикнемски
Политическисоциално-либерален
Тираж412 994 (март 2012)
ДържаваГермания[1]
СедалищеМюнхен
Сайтsueddeutsche.de
Зюддойче Цайтунг в Общомедия
Редакцията на вестника

„Зюддойче Цайтунг“ (на немски: Süddeutsche Zeitung) е най-големият германски национален всекидневник. Той се публикува в Мюнхен, третият най-голям град в Германия и център на провинция Бавария.

Профил[редактиране | редактиране на кода]

Името на Зюддойче Цайтунг буквално се превежда „Южногермански вестник“. Той се чете от 1.5 милиона германци всеки ден и се гордее със сравнително висок интерес и извън пределите на Германия.

Националното издание на вестника включва четири секции: политика, култура, икономика и спорт. А изданието, продавано в Мюнхен и региона, включва и местните новини.

Някои от най-известните германски журналисти работят за Зюддойче Цайтунг или прекарват голяма част от времето си да пишат за вестника. Хериберт Прантл, директор на националното бюро, е юрист по образование, бивш прокурор, и е най-цитирания автор на статии в германската преса. Ханс Лендекер е един от най-прочутите германски разследващи журналисти. Лендекер е работил преди това за конкурентното списание „Дер Шпигел“, разкривайки най-различни политически и икономически скандал, като например широко разпространеното нелегално финансиране на политическите партии в Германия през 80-те. Той също е разкрил нелегален внос на плутоний от Русия в Германия. Друг добре познат журналист, работещ за Зюддойче Цайтунг, е Рудолф Химели – политически репортер, който работи за вестника още от 1 януари 1957.

Мартин Шюскинд също е работил със Зюддойче Цайтунг, а след това става редактор на друг немски вестник.

Зюддойче Цайтунг е известен, че всеки ден на началната страница се публикува каре, написано от анонимен автор.

В понеделник вестникът публикува 8 страници със статии на английски език от вестник „Ню Йорк Таймс

История[редактиране | редактиране на кода]

На 6 октомври 1945, 5 месеца след края на Втората световна война в Германия, Зюддойче Цайтунг е бил първият вестник, който получава лиценз от администрацията на американската армия в Бавария. Първото издание се публикува още същата вечер.

През пролетта на 2004 г. Зюдойче Цайтунг започва поредицата Зюддойче Библиотек. Всяка седмица роман от 50-те най-известни на ХХ век се публикува с твърда корица за около 6 евро. По-късно започва поредица от 50 най-влиятелни филми на DVD. А в края на 2005 г. детски книги продължават традицията Зюддойче Библиотек.

Приложения[редактиране | редактиране на кода]

  • Списание Зюддойче Цайтунг (излиза в петък)
  • Wochenende (излиза в събота) – включва по-дълги статии и кратки истории за уикенда
  • Ню Йорк Таймс (излиза в понеделник) – избрани статии (на английски език)
  • Програмата на телевизиите (излиза във вторник) и програмата на културните събития (излиза в четвъртък) са включени само в баварското издание на вестника

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Тиражът от близо 413 000 броя, който достига до 1,5 милиона читатели всеки ден, прави Зюддойче Цайтунг най-големия всекидневник в Германия. 40 кореспонденти предават от Германия и чужбина.

  1. Impressum // Посетен на 24 юли 2019 г. (на немски)