Ивайло Брусовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ивайло Брусовски
български кинорежисьор, актьор продуцент
Ивайло Брусовски 
Роден: 9 септември 1968 г. (46 г.)

Ивайло Брусовски е български кинорежисьор и актьор. През 2000 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ — София, специалност „Актьорско майсторство“ и 8 години по-късно „Кино и телевизионна режисура“ в Санкт Петербург.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той стъпва на театралната сцена още на 3 години в „Ричард III“ от Уилям Шекспир. Негови родители са актьорът Николай Ангелов — Микей („Записки по българските въстания“, „Масово чудо“ — 1981, „Господин за един ден“ — 1983, „Маргарит и Маргарита“ — 1989 и др. ) и балерината Дора Иванова. Като дете изиграва много роли на сцената на Русенския театър. Записва се в ученическата театрална студия на актьора Косьо Станев.

След като се уволнява от Военноморския флот учи „Бизнес и мениджмънт“ в Русенския университет. Съвместно с това работи в РТВЦ към Българската национална телевизия и завършва курс по Художествена фотография. През 1996 е приет в НАТФИЗ. През 1999 година взема участие в Театралния фестивал в гр. Шарльовил, Франция. През същата година с решение на съда сменя фамилията си (оригиналното му име е Ивайло Николаев Димитров).

Автор е на пиесите: „W.G.C. II — Пикник на неравна почва“,„W.G.C. III — Забранено за възрастни!“, „W.G.C. I — Деветият километър“,„Черният Обелиск“ (драматизация по романа на Ерих Мария Ремарк), „Хавайска дупка“, „Дон Кихот Де Ла Мачо“, „Х. П. като Хари Потър“, и др.

От 11 Ноември 2001 година преподава актьорско майсторство на ученици и кандидатстуденти.

Автор е на музиката към театралните постановки: „Шест целувки“ от Анна Петрова, режисьор Владимир Петков, „Бягство в приказния свят“[1] по Димитър Димитров, режисьор Надя Асенова, „Господа, другари, пичове и дами“[2] от Виктор Ляпин, режисьор Владимир Петков, „Купонът“ от Златка Керемедчиева, режисьор Искра Иванова, „Боб“ от Елин Рахнев, режисьор Владимир Петков и др.

Роли в театъра: Валер в „Тартюф“ на Молиер, Еди Малоун в мюзикъла „Докосни ме“ от Анна Петрова, Макс в „Хайде да убием Матилда“ от Орлин Дяков, Художникът в „Картината“ от Йожен Йонеско, Игото в „Опит за летене“ от Йордан Радичков, Вичо в „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни, Кратун в „Напразни усилия на любовта“ от Уилям Шекспир, Пристава Вичо в „Съмнително лице“ от Бранислав Нушич, Андрей БЕНКОВ в „Железният свитилник“ от Димитър Талев, Лазар (през лятото) в „Лазарица“ от Йордан Радичков, Колегата в „Предопределените“ от Елиас Канети, Шофьорът в „Шест целувки“ от Анна Петрова[3][4] , Следователят в „Купонът“ от Златка Керемедчиева, Мъжът в „Искам“ от Здрава Каменова и др.

Роли в киното и телевизията: „Armstrong“ (режисьор Menahem Golan, с участието на Joe Lara, Frank Zagarino, Kimberley Kates, Charles Napier и др. ), „Чл.116 или без право на замяна“ (режисьор Валентин Гоневски с награди от фестивалите „Черноризец Храбър“ и „Детектив Фест“ в Москва , „When Nietzsche Wept“ (режисьор Pinchas Perry, с участието на Ben Cross, Armand Assante & Joanna Pacula) и др.

Ивайло Брусовски е създател на историята за W.G.C. и нейните герои.

Режисьор е на постановките: „Дон Кихот Де Ла Мачо“, „Х. П. като Хари Потър“, „Екшън в приказната гора“ и др.

Режисьор и сценарист е на късометражните филми: „Весето и черно — бялото щастие“, „Весето и акитата“, „The Becky Thatcher' Story“, „Thirts“ и др.

През юни 2010 е в журито на Третия национален фестивал на камерните любителски театри в Нова Загора. Председател на журито е актьорът Любен Чаталов, а членове са театроведът Светла Бенева и Ивайло Брусовски.

Баща е на две деца — Алиса и Дороти.

Празнува именния си ден на 1 Август.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Програма на Фестивал „Вълшебната завеса“
  2. Ивайло Брусовски с премиера и нов клип към „Деветият километър"
  3. Афиш във варненския сайт moreto.net
  4. Отзиви във в. Новинар