Иван Кирков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Иван Кирков
български художник
Роден 1 януари 1932 г.(1932-01-01)
Станимака, България
Починал 19 септември 2010 г. (на 78 г.)
Асеновград, България
Националност Флаг на България България
Стил живопис, илюстрация, плакат, сценография
Академия НХА
Учители Кирил Цонев
Илия Петров
Иван Кирков в Общомедия

Иван Николов Кирков е български художникживописец, илюстратор и сценограф.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Иван Николов Кирков е роден на 1 януари 1932 г. в Станимака (сега Асеновград). Завършва живопис като възпитаник на Кирил Цонев и Илия Петров. През 1961 г. участието му в Първата младежка изложба с картината „До морето“ се превръща в един от акцентите на широка обществена полемика, а името му става синоним на неконформизъм и дързост.

Репутацията му на принципен противник на рутината и визуалната пошлост се утвърждава и с първата му самостоятелна изложба през 1969 г. Изумителната творческа активност на Иван Кирков, склонността му към експериментиране в различни области и жанрове, щастливото съчетание между интуиция и интелект в творбите му го правят един от най-дискутираните съвременни художници.

С повече от 40 години творческа и преподавателска дейност, Иван Кирков се налага като един от най-неординерните български живописци и педагози, израства в съзнанието на съвременниците си като явление, фокусиращо в едно дързостта и патоса, възторзите и разочарованията, премереният компромис и предизвикателният риск на едно от най-активните и дискусионни поколения български творци и интелектуалци с неоспоримо място и принос в българската съвременност.


Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 1955 г. завършва Националната художествена академия (тогава ВИИИ „Н. Павлович“), специалност живопис, където негови преподаватели са проф. Илия Петров и Кирил Цонев. Участва в общи художествени изложби от 1957 г. Работи в различни области и жанрове — живопис, илюстрация, плакат, сценография. Рисува множество портрети, сред които на Йордан Радичков и Любен Зидаров.

През 1965-67 г. работи като сценограф за Сатиричния театър. Автор е на декорите за спектакли като:

Като сценограф работи и в общински театър "Възраждане". През 1983г. е сценограф в Националната Опера на постановката "Норма". Като художник в киното дебютира през 1961 г. с филма „Инспекторът и нощта“.[2]

Кирков се изявява и като илюстратор. Прави художественото оформление на книги на Цанко Церковски, Елин Пелин, Камен Калчев, Ран Босилек, Имре Мадъч, Иван Тургенев и други.

Негово дело е и декоративно-пластичното оформление на чакалнята на Централна гара София.[1] Иван Кирков работи и по оформлението на театър "Иван Вазов" при ремонта през 70-те години.

През 1980-те години преподава в Художествената академия. Сред учениците му са художници като Чавдар Маринов ,Дарина Цурева, Ива Владимирова, Атанас Парушев, Динко Стоев, Веско Велев, Веско Начев, Долорес Дилова, Мариана Маринова, Атанас Ташев, Людмил Лазаров, Светослав Цеков, Марта Левчева, Петранка Карастоянова, Златина Дертлиева, Красимир Цанов, Александър Станчев, Пенчо Клисуров и Петко Петков.[3]

Умира на 78-годишна възраст.

Иван Кирков е носител на множество награди, сред които:

  • 1959 — бронзов медал за живопис на СБХ,
  • 1969 — първа награда за илюстрация,
  • 1976 — наградата на София. [1]

„Иван Кирков или да се спасиш в спомена“[редактиране | редактиране на кода]

"Иван Кирков или да се спасиш в спомена" е документален филм от 2009 г. за художника. Сценарист и режисьор на филма е Атанас Киряков, а оператор Антон Бакарски. [4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, том 1, Издателство на БАН, София, 1980
  2. Биографична информация и картини на Иван Кирков, сайт на галерия „Ракурси“
  3. Иван Кирков и ученици, сайт на СБХ
  4. БНТ: Иван Кирков или да се спасиш в спомена

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]