Иван Микулчич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иван Микулчич
Ivan Mikulčić
археолог от Северна Македония
Роден
Починал
26 юни 2020 г. (84 г.)

Учил вБелградски университет
Научна дейност
ОбластАрхеология
Работил вСкопски университет

Ѝван Лу̀ка Мѝкулчич (на хърватски: Ivan Luka Mikulčić; на македонска литературна норма: Иван Лука Микулчиќ) е виден археолог от Северна Македония.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Микулчич е роден на 25 март 1936 г. в сремското градче Инджия в хърватско семейство. Завършва археология във Философския факултет на Белградския университет в 1958 г., през 1965 г. защитава докторат. Работи в музеите в Щип, Битоля и Скопие, а от 1969 г. преподава във Философския факултет на Скопския университет.[2] През 1969 г. той получава званието асистент, след това доцент (1974) и редовен професор (1979). Пенсионира се през 2000 г.

Освен това той е ръководител на Института по история на изкуството и археологията в продължение на 10 години, както и заместник-декан във Философския факултет. С неговите усилия се създава катедра по археология със специална програма в рамките на споменатия институт, където той е организатор на следдипломното обучение по археология. Микулчич фокусира активните си полеви и кабинетни изследвания върху археологическото наследство на Северна Македония и по-широко на територията на Балканите, като набляга главно върху античния период, но също така има добри резултати от изследванията в изследването на Праисторията и Средновековието.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 948. (на македонска литературна норма)
  2. Macedoniae acta archaeologica. Arheološko društvo na SR Makedonija, 1989.