Иван Мичурин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Иван Владимирович Мичурин
руски биолог и селекционер
Иван Владимирович Мичурин 
Роден: 27 октомври 1855 г.
Починал: 7 юни 1935 г. (79 г.)

Иван Владимирович Мичурин (27 октомври 1855, гр. Козлов, Тамбовска губерния7 юни 1935, гр. Мичуринск, Тамбовска област) е руски и съветски биолог и селекционер, създател на много нови сортове плодове. Той е доктор по биология, заслужил деятел на науката и техниката, почетен член на Академия на науките на СССР, академик във ВАСХНИЛ (Всесъюзна академия на селскостопанските науки).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Прадядото и дядото на Мичурин са били руски помещици, участници в Отечествената война през 1812 г.[1] Те много живо се интересували от градинарство и събрали богата колекция от плодови дръвчета, както и библиотека със селскостопанска литература.[1] Баща му Владимир Иванович след уволнението си от държавната служба се върнал в своето поместие Вершина и също започнал да се занимава с градинарство и пчеларство. Майка му умира, когато той е на 4 год.[2] Момчето се занимавало активно с баща си в градината. Още на 8 год. вече бил запознат с начините за ашладисване на плодните дръвчета.[2]

Докато младият Мичурин се обучавал в гимназия, баща му се разболява и поместието е заложено, за да покрие дълговете на семейството. Налага се лелята и чичото на Иван Владимирович да го вземат под опеката си. През 1872 г. той се премества в гр. Козлов (впоследствие Мичуринск), където живее до смъртта си. През 1874 г. се жени за Александра Василиевна Петрушина.

През 1875 г. взима под наем пустееща къща с градина в покрайнините на гр. Козлов. Там започва да провежда опити по селекция на растения. Той събира колекция от около 600 вида плодови растения. Когато градината става тясна, Иван Владимирович се премества в друга къща с по-голям двор.[2] Там той създава първите си сортове: малина „Комерция“, вишни „Крушовиден Гриот“ и др. След няколко години и тази градина се препълва с растения.[2]

През 1906 г. Мичурин публикува първите си научни трудове, посветени на проблемите по създаване на нови сортове плодни дръвчета.[3] През 1912 г. той е награден с орден "Св. Анна" 3-та степен.

През 1934 г. на мястото, където Мичурин е правил своите опити, е създадена генетична лаборатория - Централна генетична лаборатория "И. В. Мичурин", която се занимава с разработка на нови методи за селекция на нови сортове плодови култури. В резултат на плодтворната дейност на И. В. Мичурин гр. Мичуринск се превръща в национален център по градинарство.

Страници от дневника на И.В.Мичурин[редактиране | редактиране на кода]

Страница от дневника на И.В.Мичурин със записки и рисунки, отнасящи се на вишнево-черешовите хибриди. 1920—1922 г.[4]

Взаимоотношения с чуждестранните специалисти[редактиране | редактиране на кода]

Още през 1896 г. проф. Ф. Н. Мейер (Frank N. Meyer) от Селскостопанския институт във Вашингтон посещава Мичурин и изнася в САЩ колекция от мичурински ябълки, вишни и сливи. Плодовите сортове на Мичурин се харесали на американските му колеги и започнали да се радват на добро търсене.

По същото време Мичурин е избран за почетен член на американското научно дружество "Бридерс". В периода до Октомврийската революция Мичурин редовно е посещаван от американски професори.

Научен принос[редактиране | редактиране на кода]

И. В. Мичурин е създател на методи за селекция на плодови растения, основно чрез хибридизация (подбор на родителски видове, преодоляване на трудности при кръстосване и др.)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б http://www.tambovlib.ru/index.php?view=editions.bibliograf/date.michurin
  2. а б в г http://imichurin.narod.ru/Itogi60/0_3_bio.htm
  3. Дубинин, 1990: с. 29
  4. http://imichurin.narod.ru/michurin_izb/michurin_izb.htm

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мичурин, Иван Владимирович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.