Иван Оклобжио

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иван Оклобжио
руски офицер

Роден
Починал

Националност Русия
Наградиорден Света Анна III степен
Орден „Свети Станислав“ I степен
орден на свети Владимир, 4-та степен
Орден Свети Владимир III степен
Златно оръжие „За храброст“

Иван Дмитриевич Оклобжио (на руски: Иван Дмитриевич Оклобжио) е руски офицер, генерал-лейтенант. Участник в Руско-турската война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Иван Оклобжио е роден през 1821 г. в Италия в семейството на сръбски емигрант от Хърватия. Учи в Лицея на град Задар. Завършва Юридическия факултет на университета в Падуа.

Посвещава се на военното поприще и служи в армията на Австро-Унгария.

От 1846 г. постъпва в Руската армия с първо офицерско звание подпоручик в Егерския полк.

Участва в Кавказката война. За командирско умение и храброст в боя при Наиб Тенгин е награден с Орден „Свети Георги“ IV ст.

Отличава се в Кримската война (1853-1856). Командир на Брянския егерски полк. За битката при Баяндур е награден със златно оръжие „За Храброст“. Участва в битката за Силистра. Като командир на Смоленския резервен полк се бие храбро при обсадата на Севастопол.

След края на войната последователно е командир на Белостокския пехотен полк (1859), войските на Кутаиси (1863-1874), и 41-ва пехотна дивизия (1874). Повишен е във военно звание генерал-майор от 1862 г. и генерал-лейтенант от 1874 г.

Участва в Руско-турската война (1877-1878). Назначен е за командир на Рионския отряд на Кавказкия фронт от 24 126 офицери и войници и 96 оръдия. Участва в тежките боеве при Муха-Естат, Хуцубанските височини, Самеба и Цихдзинската позиция.

Генерал-лейтенант Иван Оклобжио е от руските командири, които изнасят тежестта на войната на трудните и необходими участъци, далеч от славата на гръмките победи в най-известните битки. Награден е с Орден „Свети Владимир“ II ст.

След края на войната командва войските в Приронския край. Умира внезапно в Тифлис на 59-годишна възраст през 1880 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Оклобжио, Иван Дмитриевич // Военная энциклопедия в 18 т., Санкт Петербург Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1911—1915.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Оклобжио, Иван Дмитриевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​