Иван II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Иван II Красиви
велик княз на Владимирско-Суздалското княжество
Иван II Красиви 
Роден: 30 март 1326 г.
Починал: 13 ноември 1359 г. (33 г.)

Иван II Иванович Красиви (на руски Иван II Иванович Красный) е княз на Московското княжество и велик княз на Владимирско-Суздалското княжество от 1353 до 1359.

Иван Иванович е втори син на великия княз Иван Калита и наследява по-големия си брат Симеон Горди. Преди това управлява градовете Руза и Звенигород. Той запазва близките отношения на Московското княжество със Златната орда.

Иван II обикновено е описван като тих и миролюбив владетел. Веднага след идването му на власт Московското княжество е нападнато и подложено на опустошение от Олег, княз на Рязан. Иван Иванович го отблъсква едва след смъртта на основния си съперник, суздалския княз Константин, през 1355. Въпреки това съпротивата срещу властта на Москва продължава в Новгород, Твер, Муром. Великият княз не оказва съпротива, дори когато Алгирдас, великият княз на Литва, превзема столицата на тъста му Брянск.

От втората си съпруга Александра Ивановна Веляминова, дъщеря на кмета на Москва, Иван Иванович има няколко деца, сред които и неговия наследник в Москва Дмитрий Донски.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ivan II of Russia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.  
Симеон Горди княз на Московското княжество (1353 – 1359) Дмитрий Донски
Симеон Горди велик княз на Владимирско-Суздалското княжество (1353 – 1359) Дмитрий III Суздалски