Ивица Каприви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ивицата Каприви на картата на Намибия (в св. зелено)
Селце в Ивицата Каприви

Ивицата Капрѝви (на английски: Caprivi Strip; на немски: Caprivi Zipfel) е дълга и тясна ивица от територията на Намибия, която се вклинява между Ангола, Замбия и Ботсвана. Тя започва от североизточния край на основната част от територията на Намибия и достига до река Замбези. Дължината ѝ от 21 меридиан на изток до Зимбабве е около 450 km. Широчината ѝ е различна – от 32 до 105 km.

География[редактиране | редактиране на кода]

Тази територия представлява равна долина, разположена в блатистите северни краища на Калахари. Намира се на надморска височина от 950 m. На изток и североизток ивицата е ограничена от река Замбези, която е гранична със Замбия. На юг е разположена Ботсвана, а на север е Ангола. В западната ѝ половина ивицата се пресича от река Окаванго. В средата ѝ преминава и река Куандо. И двете реки завършват с обширни делти в пустинята Калахари на територията на Ботсвана. Административно територията ѝ е част от две провинции на Намибия – Каприви и Окаванго.

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Ивицата Каприви е територия с тропически климат, характерен с високи температури и влажност. По време на дъждовния сезон, който е през месеците от декември до март, падат дъждове в голямо количество, това е най-влажният регион в Намибия. Гъстата растителност покрай реките, гъстите гори, пясъчните дюни и блатата, срещани тук, силно затрудняват придвижването в района. Това е една дива, труднодостъпна и недокосната от цивилизацията местност. В района се срещат повече от 450 вида животни, като най-характерно е голямото разнообразие от птици. За защита на това растително и животинско многообразие в много от териториите на региона са учредени резервати и национални паркове. Най-големи са националните паркове Мамили и Мудуму. Това са места, които силно привличат и туристическия поток в Каприви. Поради тази цел в района е изграден и първият постоянен път с асфалтова настилка, наречен магистрала Транскаприви.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Броят на населението в Ивицата Каприви не е висок. Населението в района живее в неголеми села. Най-голямото населено място и административен център на региона Каприви е град Катима Мулило. Градът е разположен на река Замбези и се намира в източния край на ивицата. Този регион е населен предимно от народа лози, който спада към бантуезичните народи. Основната част от лози обаче живее в съседните Замбия и Ботсвана. Поминъкът на представителите му е животновъдство, лов и риболов, а също и земеделие. Отглеждат се основно царевица, дини и маниока. Населението в най-източните части на ивицата са принудени ежегодно да емигрират поради това, че река Замбези прелива и наводнява териториите в близост до нея. Западните части на ивицата са населени от значително по-малобройното племе сан, което е от групата на бушмените.

История[редактиране | редактиране на кода]

Канцлерът на Германия Лео фон Каприви

В средата на 19 век част от територията на днешната ивица Каприви е населявана от народа кололо. С вожда на кололо английският пътешественик и мисионер Дейвид Ливингстън е имал близки приятелски отношения. Благодарение на този факт Ливингстън е използвал земите на кололо като база на своите пътешествия в Централна Африка. В края на 19 век кололо били притиснати от народа лози, нахлуващи от срещуположния бряг на река Замбези, и практически го изтласкали от териториите му.

Съгласно сключения през 1890 г. Занзибарски договор районът влиза в състава на Германска Югозападна Африка. Територията, известна днес като Ивицата Каприви, е трябвало да осигури на Германия суверенен достъп до река Замбези. Съвременното си название получава от канцлера на Германия по това време – граф Лео фон Каприви. След края на Първата световна война Ивицата Каприви, както и цялата бивша Германска Югозападна Африка минава под управлението на Южноафриканския съюз (по късно – на Република Южна Африка). През 1992 г. Намибия получава независимост от ЮАР.

Движение за независимост на Каприви[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Ивицата Каприви доста се различава от населението в останалата част на Намибия. Във връзка с този факт нееднократно са възниквали конфликти между народа лози и народа овамбо, който е най-многочисленият в северната част на Намибия. Конфликтите довеждат до провъзгласяването през 1994 г. на Фронта за освобождение на Каприви, който пледира за независимост на Каприви.

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.