Иво Прокопиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Иво Прокопиев
български предприемач
Иво Прокопиев 
Роден: 10 юли 1971
Разград, България

Иво Георгиев Прокопиев е български предприемач и почетен консул на Канада в България.[1]

Биография[редактиране | edit source]

Иво Прокопиев е роден на 10 юли 1971 г. в Разград. Завършил е Математи­ческата гимназия в Габрово, а по-късно и специалност „Финанси“ в Университета за национално и световно стопанство. Има и диплома за Executive MBA от INSEAD (Institut Européen d'Administration des Affaires), Сингапур [2].

Иво Прокопиев е съосновател и инвеститор в две големи бизнес групи – „Алфа Финанс Холдинг“ АД и издателската група „Икономедиа“ АД.

„Алфа Финанс Холдинг“ АД [3] (АФХ) е група от над 20 дружества с опит в сферата на финансовите услуги, индустриалните минерали, недвижимите имоти, технологиите за чиста енергия, информационните технологии и телекомуникациите. Групата участва в проекти в България и Югоизточна Европа (Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна), а също така има и силно присъствие и в Югоизточна Азия.

През 2000 г. холдингът приватизира „Каолин“ АД. [4] През 2001 г. започва дело в Разград заради съмнения за злоупотреби при приватизацията [5]. Сред шестимата обвинени за престъпления по служба, свързани с приватизацията на завода, са Иво и Александър Прокопиеви. [6] След 2 години обвиняемите са оправдани окончателкно във Върховния касационен съд. В свои интервюта Иво Прокопиев посочва, че това дело е лично отмъщение на тогавашния главен прокурор Никола Филчев, заради журналистически разследване на в-к "Капитал", което уличава неговия брат в незаконна търговия с антики.[7]

През 2002 г. Иво Прокопиев става един от учредителите на Сдружение „Инициатива Глобална България" [8], заедно с Цветелина Бориславова, която по това време е председател на надзорния съвет на СИБанк; Светослав Божилов, акционер в СИБанк; Франк Бауер, изпълнителен директор на Българо-американския инвестиционен фонд, Красимир Гергов, шеф на рекламна агенция „Крес", Венелина Гочева, главен редактор на в. „24 часа", Иван Кръстев, директор на Центъра за либерални стратегии, Левон Хампарцумян, директор на Булбанк, шефа на bTV Алън Парсънс, Красен Станчев, директор на Института за пазарна икономика, Сашо Дончев, шеф на „Овергаз", Валентин Златев, шеф на „ЛУКойл", Огнян Шентов, основател и шеф на Центъра за изследване на демокрацията, Стефан Попов, председател на „Отворено общество България".

2003-2005 година е период на възход за бизнеса на Иво Прокопиев. Твърди се[9], че с подкрепата на Лидия Шулева, която е роднина на съдружника му Иван Ненков, и по това време е вицепремиер, фирмата на Прокопиев „Булброкърс“ става посредник и консултант в редица приватизационни сделки: „Булброкърс“, заедно с „Морган Стенли“, съветва кабинета за приватизацията на „Булгартабак холдинг“. Консултант е при продажбата на ТЕЦ-овете „Русе“, „Варна“ и „Бобов дол“, както и в приватизацията на седемте електроразпределителни дружества, продадени на ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН.

През 2003 г. „Булброкърс“ участва като мениджър или комениджьр при предлагането на дялове от: „Булгартабак“ - 12,8%, ДЗИ - 20%, „Проучване и добив на нефт и газ“. „Булброкърс“ в консорциум с гръцката ОББ и Национална банка на Гърция печели поръчката за т.нар. пул „Мечта“. В него са групирани най-добрите части от държавните предприятия, които да се пуснат на Българската фондова борса.

„Булброкърс“ консултира държавата при продажбата на остатъчния дял от 35% от акциите на БТК на борсата, а по-късно, през 2005-а, в Управителния съвет на БТК влиза и роднината на Лидия Шулева и изпълнителен директор на „Булброкърс“ - Иван Ненков. По поръчка на Министерството на транспорта през декември 2000 г. „Булброкърс“ изготвя стратегия за приватизация на „Параходство български морски флот“ и „Българско речно плаване“ (БРП). През юни 2005 г., преди смяната на властта, „Каолин“ печели конкурса за приватизация на 70% от БРП.

През 2006 г. бизнесът на Иво Прокопиев се отъждествява с „Алфа Финанс Холдинг“, дейността на който е в 3 основни направления: финансови услуги чрез „Булброкърс“, недвижими имоти чрез „Алфа дивелопмънтс“ и индустриални минерали чрез „Каолин“. По линия на „Алфа дивелопмънтс“ Прокопиев работи по общи проекти с настоящия президент Росен Плевнелиев, който по това време е представител на германската строителна компания „Линднер“, построила „Бизнес парк София“. Когато „Линднер“ продава бизнес парка на инвестиционния фонд „Грамърси имърджинг маркетс“ (Gramercy Emerging Markets Fund) за 180 милиона евро, управлението на бизнес парка е поверено на „Алфа дивелопмънтс“ на Иво Прокопиев, а негов управител става управителят на дружеството на Иво Прокопиев - Елица Панайотова [10].

През 2008 г. Алфа дивелопмънтс купува 75% от компанията „Лендмарк", което включва 23 имота[11]. Също през 2008 г. Иво Прокопиев стартира нова телевизия - RE-TV[12]. За начинанието му помагат други двама от основателите на „Глобална България“ - директорът на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев и бившият прокурист на СИБанк Светослав Божилов. Основни функции в телевизията изпълняват бившият шеф на пресцентъра на СДС Асен Григоров, бившата шефка на новините на БНТ по времето на мандата на Лили Попова - Мирослава Нейнска, както и други журналисти.

През 2005 г. трима от членовете на „Глобална България“ — Цветелина Бориславова, Иван Кръстев и Светослав Божилов създават „Типинг пойнт" заедно с вече покойния Александър Божков — министър на промишлеността в правителството на Иван Костов. След като Божков заболява от рак, неговото място заема Иво Прокопиев. Според някои източници [13][14], именно чрез лобирането на „Типинг пойнт" в кабинета на Бойко Борисов през 2009 г. попадат четирима министри - Росен Плевнелиев, Николай Младенов, Трайчо Трайков и Симеон Дянков, а опитите на „Типинг пойнт" за политическо инженерство днес са подпомагани от президента Росен Плевнелиев.

„Икономедиа“ АД[15] е издателска група за бизнес медии в България. Иво Прокопиев е съосновател на издателството през 1993 г. и е първият редактор на основния ѝ вестник „Капитал“ в продължение на седем години. Понастоящем медийната група притежава повече от десет издания, сред които са единственият бизнес ежедневник „Капитал Daily“, седмичникът „Капитал“ и новинарският уебсайт Dnevnik.bg.

През декември 2012 г. Алфа банк за малко да стане собственик на „Икономедиа“[16], която Иво Прокопиев е заложил срещу кредит. Точно в деня, в който Иво Прокопиев погасява изцяло дълга си към Алфа банк – 21 декември 2012 г., Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова предоставя на „Ам рисърч“ (дъщерно дружество на „Алфа финанс холдинг“) кредит в размер на 3 350 000 евро, което повдига съмнения, че дългът към „Алфа банк“ е платен с тези пари[17].

През годините на преход в България (след 1989 г.) Иво Прокопиев участва в множество ключови реформи и проекти както в публичния, така и в частния сектор. Като член на Икономическия съвет на президента Петър Стоянов през 1996-1997 г. той участва във въвеждането на валутния борд и реструктурирането на банковия сектор. Като председател на Надзовния Съвет на Националния социално-осигурителен институт през 2004-2005 като представител на работодателите[18], той е част от екипа, изготвил стратегията за пенсионна реформа в България. Като заместник-председател на Съюза на издателите в България през 2005–06 г. Иво Прокопиев има ключова роля в създаването и популяризирането на Етичния кодекс на българските медии и установяването на саморегулаторни органи в сектора на печатните медии.

Иво Прокопиев играе важна роля в обединяването на двете водещи бизнес асоциации – на чуждестранните инвеститори и местни предприемачи, в една силна конфедерация КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България). Между 2006 и 2010 г. е избран за председател на КРИБ. Конфедерацията представлява над 9000 икономически субекта и 45 клонови камари. Членовете на КРИБ генерират над 2/3 от БВП на България и осигуряват над 700 000 работни места.

През годините Прокопиев е представлявал България в различни международни съвети. Той е бивш член на Борда на Световната асоциация на вестниците и медийните издатели (WAN-IFRA), на Борда на Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) и на Международния Съвет на „Уникредит Груп“. Иво Прокопиев е почетен консул на Канада в България, както и бивш Член на Съвета на настоятелите на Софийския университет. Той и участва в управителните органи на множество други неправителствени организации.

След напускането на България през 2010 г., Прокопиев се оттегля от органите за оперативното управление на „Икономедиа“ и продава активите си в „Летище Пловдив“ АД (2010 г.)[19], телекомуникационната компания „Спектър нет“ (2010 г.)[20], мола „Търговски парк Пловдив“ (2011 г.)[21], „Каолин“ АД (2012 г.)[22], както и ред недвижими имоти в страната[23][24] и чужбина.[25]

Семейство[редактиране | edit source]

Женен е за Галя Прокопиева, с която имат 4 деца.

През 2010 г. заминава да живее в Азия със семейството си.[26], а от средата на 2013 г. отново се връщат в България.

Източници[редактиране | edit source]

Открийте още информация за Иво Прокопиев в нашите сродни проекти:

Wikiquote-logo.png Уикицитат (цитати)
Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)
 1. Иво Прокопиев ще е почетен консул на Канада у нас
 2. Иво Прокопиев пред Der Standart: България е фасадна демокрация
 3. http://www.alfafinance.bg/show/5_deinost_i_misiya/
 4. Алфа финанс холдинг - история
 5. http://ludmilafilipova.com/content/view/38/135/lang,bg/ Специален доклад, Сп. Busines Week, 19 март 2007
 6. [http://ludmilafilipova.com/content/view/38/135/1/3/lang,bg/Специален доклад, Сп. Busines Week, 19 март 2007
 7. http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2001/04/11/16597_tainata_na_edin_prokuror/
 8. http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=490&aid=11605, Сп. Тема
 9. http://www.standartnews.com/basni_za_milioneri/enicharyat-138801.html, в. Стандарт, 08.03.2012
 10. http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2006/09/29/284742_nov_stopanin_v_ofisa/, в. Капитал, 29.09.2006
 11. http://www.mediapool.bg/ivo-prokopiev-razshiryava-biznesa-si-s-imoti-news138992.html, Медиапул, 16.05.2008
 12. http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=69&aid=1982, сп. Тема
 13. http:http://www.klassa.bg/news/Read/article/236655_%D0%A6%D0%92%D0%95%D0%A2%D0%95%D0%9B%D0%98%D0%9D%D0%90+%E2%80%93+%D0%94%D0%A0%D0%A3%D0%93%D0%9E%D0%A2%D0%9E+%D0%9B%D0%98%D0%A6%D0%95+%D0%9D%D0%90+%D0%9E%D0%9B%D0%98%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%A5%D0%98%D0%AF%D0%A2%D0%90.+%D0%92+%D0%A0%D0%90%D0%97%D0%9A%D0%9E%D0%A8%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%A2%D0%A0%D0%9E%D0%99%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9A%D0%9E%D0%90%D0%9B%D0%98%D0%A6%D0%98%D0%AF
 14. http://reporterbg.com/index.php?id=56891
 15. http://www.economedia.bg/izdania.php
 16. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1655786
 17. http://reporterbg.com/index.php?id=68754
 18. http://novinar.bg/news/darzhavata-izbra-ivo-prokopiev-da-nadzirava-pensiite_MTM5NTsxMg==.html
 19. „Мениджър“, „Иво Прокопиев продаде летище Пловдив“, 09/04/2010
 20. „Всеки ден“, „Иво Прокопиев продаде част от бизнеса си на М-тел“, 15.09.2010
 21. „Блиц“, „Иво Прокопиев продаде пловдивския мол на Rockefeller Group“, 17 февр. 2011
 22. „Капитал“, „Германска компания придобива 67.32% от „Каолин АД““, 21 дек 2012
 23. „Дневник“, „„Алфа дивелопмънтс“ продава 8 имота“, 30 ное 2010
 24. „Преса Дейли“, „Терен на Околовръстното продаден за 13 млн. лв.“, 27 ноември 2012
 25. „Инфотуризъм“, „Иво Прокопиев продава хотел в Северна Гърция“, 16.02.2011
 26. Иво Прокопиев отива в Азия: Клевети петнят бизнеса ми // trud.bg. 14.08.2010

Външни препратки[редактиране | edit source]