Игуменица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за града в Гърция. За административната единица вижте Игуменица (дем).

Знаме на ГърцияИгуменица
Ηγουμενίτσα
Местоположение
Greece relief location map.jpg
ButtonRed.svg
Игуменица
Игуменица на картата на Гърция
2010 Dimos Igoumenitsas in Epirus.svg
ButtonRed.svg
Игуменица
Игуменица на картата на дем Игуменица и област Епир
Координати: 39°30′14.04″ с. ш. 20°15′56.16″ и. д. / 39.5039° с. ш. 20.2656° и. д.
Данни
Област Епир
Дем Игуменица
Географска област Епир
Население 14 710 (2001)
Надм. височина 96 m
Пощ. код 461 00
Тел. код 26650
Изгрев в Игуменица над планината Мицикелиу

Игуменѝца (на гръцки: Ηγουμενίτσα, на албански: Gumenica) е крайбрежен град и пристанище в северозападна Гърция. Градът е център на дем Игуменица в административната област Епир.

Игуменица е малък живописен град с много зеленина, плажове с кристално чиста вода и зелени гори. Заобиколен е от планинската верига Мицикелиу, като крайбрежието напомня на норвежките фиорди. Той е сравнително нов град, преустроен с нови сгради след Втората световна война, съществувал като рибарско селище от древни времена.

В периода след Втората световна война градът нараства над два пъти. Основните причини за това са две: Строителството на ново пристанище, което по обема на обработваните товари е на трето място сред гръцките пристанища, както и строителството на магистралата, която свързва Игуменица с Янина и по-нататък със Солун и Александруполис. В сравнение с миналото времепътуването между Игуменица и Янина е намаляло с 2 часа и 40 минути. Допълнителни фактори, които ускоряват развитието на града са: Близостта до Италия, което позволява на жителите да пътуват до нея ежедневно и да купуват стоки от нейните пазари, както и живописните плажове, където летуват много италианци и жители на Янина.

През периода на отоманското владичество е бил малко селище под името Грава. Освободен е от Турция през 1913 и след 1938 е център на нома Теспротия под новото име Игуменица. Там свършва новата магистрала Егнатия Одос, която обслужва Северна Гърция.

Климатът на Игуменица е мек и влажен. Средната годишна сума на валежите е 1100 мм, като най-студеният месец е февруари със средна температура 9 гр., най-горещият е юли с 28 гр. Водата е подходяща за къпане от май до ноември.

През 2005 г. броят на дните с валежи в Игуменица е бил 65. През цялото лято са били отбелязани само 10 дъждовни дни, а средно слънцето е било подходящо за плаж по десет часа. Най-ниската температура, измерена през последните 25 години е била -9 гр., а най-високата - 43 гр.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]