Игуменица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за града в Гърция. За административната единица вижте Игуменица (дем).

Игуменица
Ηγουμενίτσα
Страна Гърция
ОбластЕпир
ДемИгуменица
Географска областЕпир
Надм. височина96 m
Население14 710 души (2001)
Пощенски код461 00
Телефонен код26650
Официален сайтwww.igoumenitsa.gr
Игуменица в Общомедия
Изгрев в Игуменица над планината Мицикелиу

Игуменѝца (на гръцки: Ηγουμενίτσα; на албански: Gumenica) е крайбрежен град и пристанище в северозападна Гърция. Градът е център на дем Игуменица в административната област Епир.

Игуменица е малък живописен град с много зеленина, плажове с кристално чиста вода и зелени гори. Заобиколен е от планинската верига Мицикели, като крайбрежието напомня на норвежките фиорди. Той е сравнително нов град, преустроен с нови сгради след Втората световна война, съществувал като рибарско селище от древни времена.

В периода след Втората световна война градът нараства над два пъти. Основните причини за това са две: Строителството на ново пристанище, което по обема на обработваните товари е на трето място сред гръцките пристанища, както и строителството на магистралата, която свързва Игуменица с Янина и по-нататък със Солун и Александруполис. В сравнение с миналото времепътуването между Игуменица и Янина е намаляло с 2 часа и 40 минути. Допълнителни фактори, които ускоряват развитието на града са: Близостта до Италия, което позволява на жителите да пътуват до нея ежедневно и да купуват стоки от нейните пазари, както и живописните плажове, където летуват много италианци и жители на Янина.

През периода на отоманското владичество е бил малко селище под името Грава. Освободен е от Турция през 1913 и след 1938 е център на нома Теспротия под новото име Игуменица. Там свършва новата магистрала Егнатия Одос, която обслужва Северна Гърция.

Климатът на Игуменица е мек и влажен. Средната годишна сума на валежите е 1100 мм, като най-студеният месец е февруари със средна температура 9 гр., най-горещият е юли с 28 гр. Водата е подходяща за къпане от май до ноември.

През 2005 г. броят на дните с валежи в Игуменица е бил 65. През цялото лято са били отбелязани само 10 дъждовни дни, а средно слънцето е било подходящо за плаж по десет часа. Най-ниската температура, измерена през последните 25 години е била -9 гр., а най-високата – 43 гр.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]