Изгонване на евреите от Сицилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Територии под властта на Арагонската корона
Експулсирания на евреите в Европа (12 - 16 век)

Изгонването на евреите от Сицилия започва през 1493 г., когато дейността на испанската инквизиция обхваща и Сицилия, чието еврейското население на острова наброява над 30,000.

След края на Първата пуническа война и налагането на римска власт над острова, евреите в Сицилия постепенно са асимилирани в обществото, като упражняват професии с доста широк диапазон - от медицина до земеделие. Има и философи.

Точният брой на евреите в Сицилия по време на експулсирането им в началото на 1493 г. не е известен, но се сочи, че броя на бежанците е 36 000. До 1492 г. най-известните местни еврейски популации са тези в Палермо, Месина, а чисто еврейските поселища на острова броят около 50 с население от 350 до 5000 жители. Общия брой на евреите спрямо останалото население е между 5-8%. Действителния брой на еврейското население е значително по-висок, предвид на обстоятелството, че повечето евреи за да избегнат експулсиране приемат католицизма. [1]

Сицилианските евреи през средновековието споделят съдбата на испанските. След арабско-мавърското завладяване на Ал-Андалус, и остров Сицилия попада под арабско-ислямско владичество. По-късно арабите са прогонени от византийците по времето на т.нар. византийска реконкиста, като на острова благодарение на норманите е учредено местно Сицилианско кралство, поставено под върховната власт на френската корона. След Сицилианската вечерня островът преминава обаче под Короната Арагон и местните евреи насетне споделят съдбата на иберийските си събратя. Със завършването на реконкистата и откриването на Америка, съдбата на испанските евреи се оказва предрешена - те са изгонени от страната. Понеже и Сицилия се оказва под общия скиптър на испанската корона, то и отказалите да се покръстят местни евреи споделят съдбата на испанските си събратя - принудително са експулсирани "в тил" към Калабрия. Датата за окончателното им експулсиране е променена от 18 септември 1492 г. на 12 януари 1493 г. с цел да им се даде достатъчно време да се освободят от имуществото си.

Сицилианските евреи имат запазена своя уникална литургия спрямо останалите си събратя. През 2005 г. за първи път след експулсирането им през 1493 г. за Пасхалната вечер е организиран седер в Палермо, като ритуалната служба е проведена от миланския прогресивен равин Барбара Айело.

Източници[редактиране | edit source]

  1. [1]

Вижте също[редактиране | edit source]