Изгонване на мориските

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Изгонването на мориските, както и Изгонването на маврите, 9 април 16091614 (на испански: Expulsión de los moriscos) е масова депортация на остатъците от мавританско население на територията на кралство Испания.

Масовата депортация се осъществява въз основа на указ на Филип III. На мориските, подобно на евреите от преди повече от век, се разрешавало да вземат само движимото имущество, като били длъжни и да заплатят превоза си по море до желаната дестинация. В селищата където били мнозинство се разрешавало на 100 семейства по 6 да останат да опазват имуществото. Децата на мориските до 4 години се предавали на семейства на стари християни за възпитание в християнски дух и ценности. Въпреки разтегнатия режим в последствие, не повече от 10 хил. мориски успяват да избегнат депортацията (основно в Кастилия).

Според испанските регистри към 1619 г. мориските възлизали на около 272 хил. или приблизително 4 % от населението на Испания. В чисто икономически аспект, депортацията им нанася щети на стопанството на Валенсия, Сарагоса, Тарагона и други испански градове.[1] В резултат от депортацията, някои области около Гранада за дълги години се превърнали в пустеещи.

Над 150 000 мориски се отправили към пристанището на Марсилия, откъдето били превозени към Магреб. На територията на Мароко дори основали своя олигархическа Република Сале (1627 — 1641)[2]. Част от мориските (около 40 000), които приели християнството, се поселили в Прованс, както и в Ливорно и Латинска Америка.

Източници[редактиране | edit source]

  1. Изгнание мавров из Испании
  2. МОРИСКИ

Вижте също[редактиране | edit source]