Изгрев (квартал на Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Изгрев.

Изгрев (квартал на Варна)
— квартал —
България
Red pog.png
Изгрев (квартал на Варна)
Варна
Red pog.png
Изгрев (квартал на Варна)
Страна Флаг на България България
Област Област Варна
Община Община Варна
Част от Варна

Квартал „Изгрев“ се намира в северната част на Варна в район Приморски. Отдалечен от центъра, той е обгърнат от малка гора, чието продължение са северните вилни зони. В квартала има 5 високи жилищни блока, строени през социализма, както и множество къщи и вили. Кварталът започво от околовръстното шосе (бул. Христо Смирненски) продължава нагоре в северна посока. Той се издига на около 50 - 100 метра над околовръстното. Климатът в по-високите части на квартала значително се отличава от климата в града. За тези части на квартала са характерни по-силни ветрове и малко по-ниски температури, в сравнение с централната част на Варна. Поради височината и ветровете, въздухът в квартала е значително по-чист от този в централната част на града. Някои от парцелите, намиращи се на южния склон на квартала имат изключително красива гледка към града, морето и варненското езеро.

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Инфраструктурата на квартала почти липсва, а там където я има е в ужасно състояние.

  • Улици

По принцип кварталът е в очертанията на града и съгласно устройствения план, би трябвало да е опасан от улици с ширина около 9 метра и тротоари от двете страни. За съжаление планът не е влязъл в сила и тези иначе относително добре замислени улици си остават само на хартия. Съществуващите улици са с недостатъчна ширина и в най-добрия случай с настилка от чакъл. Улично осветление и тротоари въобще липсват. Което е дори още по-лошо, съгласно действащите скици, част от парцелите не са достъпни от никакъв път, а дори тези които са достъпни страдат от това, че ширината на пътя често е недостатъчна за преминаване на камион. Не са редки и случаите, при които дори и върху пътища, съществуващи съгласно действащите скици са засадени трайни насаждения и собствениците упорито отказват да признаят че там трябва да има път.

  • Водоснабдяване

Централна водоснабдителна система в района няма. Обикновено този проблем се решава от живущите, чрез основаване на кооперация и прекарване на водопровод от близкоразположени шахти на ВиК. Това разбира се става чрез изготвяне на проект, който трябва да бъде съгласуван със и одобрен от съответното ВиК дружества. Цените за изграждане на такава инсталация най-често варират в границите от няколко хиляди лева. Още по лошо в случая е че водопроводната инсталация не може да се постави на най-доброто място(под тротоарите), тъй-като устройственият план не е влязъл в сила и тези площи са все още частна собственост. Това обуславя временния характер на такава инсталация и вероятните проблеми с нейната поддръжка в бъдеще.

  • Канализация


  • Електроснабдяване

В района не е изградена електропреносна мрежа. Част от собствениците на парцели решават проблема с електроснабдяването по същия начин както и този с водоснабдяването. Това обаче невинаги е възможно, тъй-като би могло да се случи така, че в близост да няма свободни електрически мощности. Цената за изграждането на електропреносна мрежа при наличие на свободни мощности и достатъчен брой собственици (10 -20) желаещи да се кооперират е от порядъка на няколко хиляди лева (по скоро около 5000, отколкото 2000) в зависимост от разстоянието до трафопоста.

  • Строителство

Строителството в района се урежда чрез така наречения ПУП(Подробен устройствен план). Това е документ, издаван от общината, който очертава петното в парцела на собственика, в което може да строи. Поради изключително лошата инфраструктура, инвеститорският интерес не е много голям.

  • Транспорт

Обществен транспори в квартала няма. Най близките автобусни линии, които биха могли да послужат на живущите в квартала са автобусни линии - 10 (и 10А) и 13.

  • Комуникации

В много малка част от квартала са налични стационарни телефони и интернет по ADSL, предоставяни от БТК,както и кабелна телевизия и кабелен интернет, предоставяни от MSAT. Това са районите предимно около старите блокове, намиращи се на улица Невен. Проблеми с покритието на GSM операторите и сателитните телевизии няма. Като цяло основният проблем с комуникациите е липсата на достъп до интернет, тъй-като GSM и сателитните телевизии до голяма степен решават проблема с гласовите комуникации и телевизията.

  • Сметоизвозване и такси

Практически, сметоизвозване в квартала не се извършва, тъй-като липсват улици, по които биха могли ефективно да се движат сметоизвозващите превозни средства. Таксите за сметоизвозване, които собствениците на парцели плащат са съизмерими, но по-високи, от тези на средностатистически апартамент, намиращ се в близкоразположените квартали.

Тенденции за развитие[редактиране | редактиране на кода]

През изминалите около 15-20 години след комунизма не се наблюдава особено развитие на квартала. Донякъде това се обяснява с липсата на административна инициатива за одобрение на устройствен план, което значително ограничава инвеститорския интерес. Въпреки това се наблюдават изолирани инфраструктурни инициативи, водени предимно от групи от собственици в квартала и фининсирани със собствени средства. Основна цел на тези инициативи е изграждането на водопреносни и електропреносни инсталации и полагане на чакъл върху улиците. Въпреки че тези инициативи имат временен характер, тъй-като не са в хармония с един бъдещ устройствен план, те предоставят временно решение на проблемите с електро и водоснабдяването.