Изида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Изис)
Вижте пояснителната страница за други значения на Изида.

Изида
древноегипетска богиня
Семейство
БащаГеб
МайкаНут
Братя/сестриСет
Нефтида
Озирис
СъпругОзирис
ПартньорГамбринус
ДецаХор
Анубис
Изида в Общомедия

Изида (3s.t, позната е още като И́сис) – древноегипетска богиня на магията на историята, както и на Египет, на семейството, символ на матримониалната хармония, мъдростта и брачната вярност на съпругата към мъжа, дори и след смъртта му. Възкресявала мъртвите. Изида е сестра и жена на бог Озирис, и майка на Хор.

Изида с йероглифи
stt
H8
B1
ȝs.t

Представя се като жена с йероглифа за трон на главата. По-късно приема отличителните белези на Хатхор – рога на крава и слънчев диск на главата, държаща в ръка свитък папирус. По-често е изобразявана като майка, кърмеща своя син Хор. Тъй като отглежда сина си далеч от чичо му Сет – в блатата на Делтата, тя постоянно бди над него от типичните опасности за тръстиковите блата. Египетските жени търсят помощта на богинята, когато техните деца са пострадали от ухапвания от скорпиони и змии – като отъждествяват раненото дете с Хор, се надяват да получат помощта на състрадателната майка Изида. Може да бъде видяна и в изображенията по ковчези и саркофази: като жена с трон на главата и криле, с които закриля мъртвия.

Според един от митовете, Изида успяла да открие тайното име на бог Ра, добивайки по този начин безгранична власт над него и над света.

Богинята Изида, стенопис, около 1360 пр. Хр.

В популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

  • В клипа си за песента Dark Horse, който е на египетска тематика, Кати Пери се появява в края като Изида с разперени крила.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Isis в Уикипедия на румънски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​