Икуменизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Икуменизмът (на гръцки: οικουμενικός, икуменикос, в превод вселенски) е движение за сливане в едно на всички християнски църкви. Основният инструмент на икуменизма е 'диалог и обща молитва'.Зад икуменическото движение стоят изконните врагове на Православната Църква - масоните. Организаторите на икуменическите конференции се стремят не към догматическо съединение на всички така наречени християнски църкви с Православните църкви, а към смесването на едните с другите чрез отстъплението на православните от своята вяра и икуменическото им приятелство с еретиците, особено с протестантите. А това смесване е равносилно на унищожаване на Православието. Разбира се, в икуменическия въпрос ние не трябва да забравяме, че източник на икуменическото движение са не само вечните врагове на нашата Православна Църква, но и бащата на всяка лъжа и пагуба - дяволът. През отминалите векове, възбуждайки в Църквата всякакви ереси, той искаше да погуби Светата Църква чрез смесване на православни и еретици. Това прави и сега чрез същото смесване с помощта на икуменизма с неговите неизчерпаеми масонски капитали. 

История[редактиране | edit source]

Движението се приема като католическа инициатива, като движение на римокатолическото мисионерство. От друга страна движението произхожда от различни протестантски общности, от където най-широко се разпространява. Икуменизмът се оформя и утвърждава като организация в 1948 година на конгреса в Амстердам, на който се създава Световен съвет на църквите (ССЦ).[1]

Българската православна църква и руската православна църква встъпват в ССЦ в 1961 година, но в 1998 година БПЦ проявява далновидност и логично напуска ССЦ.

Множество православни църкви отхвърлят икуменизма.[1] . Като помним каква е същността на икуменизма, нека изцяло да отхвърлим икуменическото движение, защото то е отстъпление от правата вяра, предателство и измяна към Христа, което ние всячески трябва да избягваме, за да изпълним думите на преподобния Серафим: "Горко на оня, който дори и на йота е отстъпил от Светите Вселенски Събори." Това е свят, враждебен на Христа и Неговата Света Православна Църква. Затова приятелството с този свят, по думите на Апостола, е "вражда против Бога"(Иак. 4:4).

Литература[редактиране | edit source]

бл. Папа Йоан Павел Втори : " Да прекрачиш прага на надеждата" , 2011г. изд. Комунитас

Архим. Серафим и архим. Сергий „Православие и икуменизъм“, С., 1992 г.

W. A. Visser't Hooft, The Genesis of the World Council of Churches, w: A History of The Ecumenical Movement 1517-1948, R. Rose, S. Ch. Neill (red.), Londyn: SPCK 1967

Вижте също[редактиране | edit source]

Бележки[редактиране | edit source]

Нашата Света Църква винаги се е борила срещу ересите и мъченици са проливали кръвта си в тази борба. Но Православната Църква винаги е съжалявала хората, изпаднали по внушението на дявола в ерес, движима от любов към тях. Тя им е налагала епитимия, дори ги е отлъчвала от църковното общение. Но никога не е прекратявала и не ще прекрати молитвата си, това дихание на благодатната истинска любов, за вразумление и обръщане на еретиците към пътя на спасителната истина. Ето как Светата Църква ни учи да се молим за тях: "Отстъпилите от православната вяра и ослепените от погибелни ереси, със светлината на Твоето познание просвети и в Святата Твоя Апостолска, Съборна Църква приеми" (молитва за поменуване на живите, Молитвослов). По такъв начин Светата Църква различава самите ереси, изисквайки безкомпромисна борба с тях, от хората, изпаднали в ерес, винаги простирайки към тях майчините си любвеобилни обятия... Затова нека да нямаме абсолютно никакво общение с икуменическото движение. Нека в този случай се ръководим от словата на Свещеното Писание:

"Не се впрягайте заедно с неверните; защото какво общуване има между правда и беззаконие? Какво общо има между светлина и тъмнина? Какво съгласие може да има между Христа и Велиара? Или какво общо има верният с неверния?" (2Кор. 6:14-15).

"Блажен е оня човек, който не отива в събранието на нечестивци..." (Пс. 1:1)

  1. а б Какво е икуменизъм?

Външни препратки[редактиране | edit source]