Илия Чаушев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Илия Чаушев
български партизанин
Роден
Починал
10 март 1944 г. (30 г.)
Брацигово, Царство България

Илия Георгиев Чаушев (Борьо) е участник в комунистическото партизанско движение по време на Втората световна война. командир на чета от Родопски партизански отряд „Антон Иванов“".

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Илия Чаушев е роден на 2 март 1914 г. е роден в с. Батак. Работи като горски работник и шофьор. Заедно с брат си Ангел възприема социалистическите идеи. Член е на РМС и на БРП и участва във всички техни прояви в Батак през тридесетте години на XX век.

Участнва в комунистическото партизанско движение по време на Втората световна война. На 2 септември 1941 г. с другарите си, участвали в освобождаването на Тодор Коларов, преминава в нелегалност и е партизанин. Приема партизанско име Борьо. Той е един от най-смелите партизани и взема участие в десетки сражения с полицията и войниците от т. нар. ловни дружини. Командир на партизанската чета „Стефан Божков“ от Родопски партизански отряд „Антон Иванов“ (1942 – 1943).

Загива заедно с брат си Ангел Чаушев и други партизани в неравно сражение с войска и полиция на 10 март 1944 г. край гр. Брацигово.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. История на антифашистката борба в България, т. I 1939/1943 г., С., 1976, с. 212