Иля Муромец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Иля Муромец.

"Богатири" (1898 г.) от Виктор Васнецов (Иля Муромец е централната фигура)

Иля́ Му́ромец е руски митичен герой. За него се говори в многобройни епични поеми. Заедно с Добриня Никитич и Альоша Попович, той е определян като най-големият от всички митични богатири (средновековни руски рицари). Тези трима богатири са представени заедно на известната картина на Виктор Васнецов - "Богатири".

Съгласно легендите Иля, син на селянин, е роден в село Карачарово, близко до Муром. В младостта си той страда от тежка болест и не може да ходи до 33-годишна възраст. Тогава чудодейно е излекуван от двама странници-поклонници. След оздравяването си Муромец получава свръхчовешка сила от богатира Святогор и освобождава Киев от Идолището, служещо на принц Владимир-прекрасното слънчице. Защитава също така град Чернигов от татарите и е избран за местен водач, но отказва. В горите на Брянск побеждава Соловей-Разбойник, който убивал пътниците с ужасния си вой.

Иля Муромец става единствения епичен герой, канонизиран от Руската православна църква.

Историята на Иля Муромец е обект на многобройни народни поеми, също така са били създадени скулптури и картини с неговия образ. Той се е превърнал в идеализиран образ на защитника на народа и бащината земя.

Има исторически сведения, реално потвърждаващи съществуването на личност, станала прототип на Иля Муромец и легендите за него, като например запазени тленни мощи, по които е извършена реконструкция на образа му.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]