Имиджборд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Снимка от екрана на имиджборда 4chan.org.

Имиджборд (на английски: imageboard, „табло/дъска за изображения“, също и чан (на английски: chan, channel)) е разновидност на интернет форум с възможността да се прикрепят графични файлове.

Един от най-популярните такива уебсайтове е 4chan.org Архив на оригинала от 2020-04-11 в Wayback Machine..

Софтуер[редактиране | редактиране на кода]

Има два основни вида софтуерни пакета за имиджбордове, които са с широка употреба: „линейно организирани имиджбордове“, които са създадени по образец на имиджборда „Futaba Channel“ (в които съдържание се публикува чрез йерархични подраздели по теми, които обикновено са обозначени със знак права наклонена черта, като „/f“ за жени (от английски: female — жена, човек от женски пол) и „нелинейно организирани“, които са моделирани по образец на „Danbooru“ (обикновено личащи си по употребата на контролирана фолксономична лексика за тематично етикетиране и търсене).

Клонинги на Futaba Channel[редактиране | редактиране на кода]

Към момента има няколко на брой софтуерни пакета за имиджборд, които са основани на „Futaba“ и са често използвани: Futallaby, Wakaba, Kusaba X.

„Futallaby“ е скрипт на PHP, основан на скрипта на „Futaba“ от „Futaba Channel“. Въпреки че изходният код на „Futallaby“ все още е на свободно разположение от уебсайта „1chan“,[1] той не разработва активно вече и страницата за изтегляне вместо това препоръчва да се използва „Wakaba“, като съобщава, че „Wakaba може да прави всичко, което Futallaby прави, както и много повече.“ „Futallaby“ е проект, който започнал като превод на „Futaba“, като по-късно бил променен да поддържа XHTML и авторски стилове на CSS. Той е известен с това, че е първият скрипт на английски език, който е с отворен код.

„Wakaba“ е скрипт за имиджборд, написан на Perl, който използва SQL „задница“, за да съхранява информация за „нишките“ на форумите.[2] Той е проектиран да бъда по-ефикасен и по-чисто написан от други скриптове, които са на разположение, като запазва същия вид функционалност. „Wakaba“ е един от най-популярните западни софтуерни скриптове за имиджборд, като най-известният му ползвател е iichan (Wakachan).[3] Поради фокуса си върху най-съществените функции, Wakaba не притежава много от модерните удобства, които например са на разположение на Yotsuba на 4chan[4] и по-нови скриптове за имиджборд. Няколко потребители са се опитали да поправят това чрез създаването на разклонения на оригиналния проект и чрез добавянето на възможности, които те смятат за полезни. Два примера за това, които са свободен софтуер и софтуер с отворен код, са разклонението на Wakaba на frankusr[5] и фокусираният върху потребителското изживяване Glaukaba[6].

„kusaba“ е бил модулен софтуер за имиджбор, написан на PHP, който използвал MySQL.[7] Авторът на проекта обаче го прекратил и сега вместо него препоръчва използването на TinyIB.

„Kusaba X“ е продължение на „kusaba“. Като „Kusaba“, „Kusaba X“ е написан на PHP и е проектиран с фокус върху модулност. Той изисква база от данни MySQL или SQLite, за да работи. „Kusaba“ и производните му някога били най-използваните решения за имиджборд.

Табла за изображения в стила на Danbooru[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от вдъхновените от „Futaba“ софтуерни пакети за имиджборд, „Danbooru“ и производните му се стремят към нейерархична семантична структура, при която потребителите могат да публикуват съдържание и да добавят етикети, анотации, преводи и коментари.

Съществуват няколко броя имиджборда в стила на „Danbooru“, както такива, които са споделили своя изходен код с широката общественост, така и такива, които не са публикувани за употреба от други.

Характерни черти на имиджбордове в стила на Danbooru
Споделен код Софтуер Написан на Лиценз Бележки
да Danbooru Ruby on Rails свободен (Лиценз на FreeBSD) ?
да CamelBoard PHP свободен (Лиценз на FreeBSD) Не използва и не изисква MySQL.
да Tinyboard Архив на оригинала от 2014-10-30 в Wayback Machine. PHP Лизенз на MIT плюс анти-GPL клауза Авторът изрично забранява вливането на код, лицензиран под GPL.[8]
да Vichan PHP Лизенз на MIT Vichan е разклонение на Tinyboard.
да 8chan PHP Лизенз на MIT 8chan е разклонение на vichan.
да Shimmie PHP свободен (GPL, версия 2) ?
да naranai 1.3.x Архив на оригинала от 2012-10-26 в Wayback Machine. PHP свободен (GPL, версия 3) Създаден, за да замести Danbooru, защото авторът смятал Ruby за неподходящ.[9]
да MyImouto PHP и MySQL Лиценз на MIT ?
не Gelbooru 0.2.x PHP собственически Gelbooru 0.1 бил с отворен код, но вече не е такъв.
не Metabooru Python собственически ?

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Futallaby image board script // 1chan.net. Посетен на 29 септември 2011.
  2. wakaba.c3.cx // wakaba.c3.cx. Посетен на 29 септември 2011.
  3. wakachan.org // wakachan.org. Посетен на 29 септември 2011.
  4. 4chan Inline Extension News Post
  5. frankusr's Wakaba Fork Repository
  6. Glaukaba Imageboard Script
  7. tslocum. kusaba Imageboard Script // Github.com. Посетен на 6 юни 2013.
  8. Сподер файла LICENSE от изходния код лицензът е MIT плюс „No portion of the Software shall be used to form a work licensed under any version of the GNU General Public License, as published by the Free Software Foundation.“
  9. От файла README от изходния код.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Imageboard в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​