Императорска боа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Императорска боа
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
разред:Люспести (Squamata)
семейство:Боидни (Boidae)
род:Бои (Boa)
вид:Боа удушвач (B. constrictor)
подвид:Императорска боа (B. c. imperator)
Научно наименование
Синоними
[ редактиране ]

Императорската боа (Boa constrictor imperator) е подвид змия от семейство Боидни. Тя спада към вида боа констриктор. Класифицирана от Daudin.1803

Размери[редактиране | редактиране на кода]

В природата на дължина достига 3 m. Описани са екземпляри 3,7 m (Гвиана), 4,2 m (Бразилия). В плен (3,7 m) В Дрезденския зоопарк може би е живяла по-голяма, но данните са неточни.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Императорската боа е разпространена в тропическите и екваториални райони на Централна и Южна Америка. Предпочита крайречни гори и храсталаци. Предимно дървесен вид. Ареалът и обхваща районите с тропически гори на юг от Мексико. Среща се в крайните югоизточни части на Мексико, в страните от Централна Америка, Колумбия, Венецуела, Гвиана, Суринам, басейна на река Амазонка и Пантанал.

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Императорската боа е живородна. Бременността продължава 100-110 дена. Раждат се до 50 малки. Докато са малки много от тях могат да станат плячка на хищници, поне докато не пораснат. Продължителността на живота при тези змии е сравнително голяма – около 30 години.

Хранителните и навици не са добре изучени, но се знае, че в менюто и влизат Гризачи, Агути, Прилепи, Ленивец, Птици и малки Каймани. Силата на тази змия е голяма и поради това хората от района на Пантанал, части от Амазония и в Гаяна я наричат още с названието змия-удушвач.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

В древно Мексико вида е бил боготворен. Изобразявали са бог Уицлипуцли с Императорска Боа в дясната ръка. Също така много нейни изображения са открити върху жертвеници и в храмове. Изключително красива змия, тя е много популярна за гледане в домашни условия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]