Импулс (група)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Импулс (рок група))
Вижте пояснителната страница за други значения на Импулс.

Импулс
Информация
СъздаванеБългария
Стилхардрок
мелоди рок
прогресив рок
хевиметъл
спийд метъл
пауър метъл
Активностот 1979 г.
Музикален издателБалкантон
Riva Sound
ВлиянияDeep Purple
Whitesnake
AC/DC
ЧленовеТеодор Койчинов
Васил Стоев
Пейо Пеев
Боян Парушев
Яна Георгиева
Бивши членовеИлия Кънчев
Вили Кавалджиев
Чавдар Панев
Виктор Грънчаров
Бисер Батов
Стефан Бъчваров
Красимир Манолов
Веселин Маринов
Атанас Георгиев
Петър Петров — Шушу
Нелко Коларов
Николо Коцев
Кузман Бирбучуков
Данаил Годжев
Галин Беличовски
Тодор Върбанов
Светослав Колев – Цвъри
Иво Комитов
Орлин Радински
Георги Енчев
Владимир Шуманов
Мирослав Йолов
Емил Стефанов — Фашиста
Иво Икономов
Димитър Кърнев
Веселин Маринов
Импулс в Общомедия

Импулс е българска рок група, създадена през 1977 г. в София, от Илия Кънчев, Васил Стоев и Пейо Пеев, която свири в стил хардрок. От 1979 до 1984 г. е студийна група към БНР.

Сред хитовите песни на „Импулс“ са: „Бряг“, „Сила“, „Остава вечно“, „Есенни птици“, „Закъсняло ехо“, „Ти дойде“, „Среднощна музика“, „Сън“, „Гладиатор“, „Жена“, Ако ти си отидеш за миг и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създатели на групата са Илия Кънчев, Пейо Пеев и Васил Стоев. Група „Импулс“ участва в концерти из цялата страна в големи концертни програми, в които участие вземат известните ни актьори Георги Парцалев и Стоянка Мутафова. През 1978 г. „Импулс“ с прави първото си самостоятелно турне и България, като в концертите си освен авторски песни групата изпълнява и кавър версии на известни рок групи. От месец март 1979 г. „Импулс“ е студийна група към БНР. Освен Илия Кънчев, Васил Стоев – Ампега и Пейо Пеев, към групата се присъединяват Виктор Грънчаров и Чавдар Панев. Първите записи им са в началото на 1980 г. с вокалист Вили Кавалджиев, който по-късно е заменен от Чавдар Панев. Песента „Бряг“ заема първо място в телевизионната класация 3 от 8 /Мелодия на годината/. Другата им популярна песен е „Сила“. През 1981 г. в групата идват двама солисти: Красимир Манолов, а в края на година – и Веселин Маринов. През 1981 г. песента „Остава вечно“ оглавява класациите на БНТ и БНР.

През 1982 г. групата се разпада, тъй като Васил Стоев заминава на турне с Леа Иванова и Еди Казасян, а Пейо Пеев и Чавдар Панев основават група „Спринт“. През месец октомври същата година „Импулс“ е в следния състав: Веселин Маринов, Атанас Георгиев и Петър Петров — Шушу. По-късно се присъединява и Нелко Коларов, който композира някои от песните на групата. Първата записана песен с този вокалист е „Среднощна музика“ в стил прогресив рок. По това време целият състав на групата, без Илия Кънчев, са студенти в Консерваторията. Песента „Ти дойде“ по текст на Салис Таджер със солист Веселин Маринов печели първа награда на Младежкия конкурс за забавна песен – 1984 г. Записват песните „Закъсняло ехо“ и „Среднощна музика“ на малка грамофонна плоча. Песента „Закъсняло ехо“ оглавява класациите на БНТ и с нея „Импулс“ участват в новогодишна програма. Двете песни от тази плоча са използвани за основа на албумът „Импулс 1“, който излиза в началото на следващата година и е записан с участието на Васил Стоев и Пламен Дойчев. Албумът е записан в стил мелъди рок. В него попада песента „Ако ти си отидеш за миг“ по стихове на Евтим Евтимов.

През март 1985 г. участват в музикалната класация на Всяка неделя с песента „Жена“. През 1985 г. излиза албумът „380 волта“, но той е спрян заради „агресивно пеене“ и „западно влияние“. В периода 1985 – 1987 г. групата редовно е на концерти и турнета. Записва едва няколко песни през този период. През 1987 г. „Импулс“ участва на аматьорски фестивал на хевиметъл – рок групи в Брюксел, Белгия. Осъществяват няколко турнета в СССР и Африка (Сенегал, Нигерия, Гвинея, Гана).

В края на 1987 г. групата е в друг състав – Владимир Михайлов, Георги Енчев и Емил Стефанов – Фашиста. Малко по-късно е взет и втори китарист – Мирослав Йолов. Песните „Сняг“, „Не си отивай“ и „За добро“ се задържат в месечните класации на „Мелодия на годината“. Първата песен записана в новия състав е баладата „Колко те обичам“. По-късно групата записва песента „Гладиатор“ с вокал Георги Енчев, която става първата песен в стил хевиметъл, излъчена от ефира на Българската телевизия, в предаването „Мелодия на годината“ през месец декември 1988 г. През пролетта на 1989 г. на грамофонна плоча излиза и албумът „Гладиатор“. Освен едноименната песен, албумът включва и няколко забележителни песни, сред които „Всекидневие“, „Картина“, „Видео неделя“. В края на 80-те групата е поканена за поддържаща група на Дийп Пърпъл[1], но англичаните отменят концерта си. В края на годината Георги Енчев отива в чешката група „Титаник“. През август 1990 г. на концерт в Германия „Импулс“ са поддържаща група на Скорпиънс. На 29 януари 1991 г. „Импулс“ прекратяват концертната си дейност, след като студиото им е ограбено. През 1993 г. Hot Metal Records преиздава „Гладиатор“ в сплит албум заедно с „1“ на унгарската банда „Missio“.

Групата се събира отново през 1995 г., когато Илия Кънчев се връща от Ротердам и се среща с Атанас Георгиев. За китарист е поканен Димитър Кърнев. В този състав групата издава още 2 албума – „Лошо гадже“ и „Аутопсия на една държава". Те нямат особен успех, но по-запомнящите се хитове са „Писна ми“ и „Смотан балкански рок“. Заснет е клип към песента „Лошо гадже“, както и английска версия. През 1998 г. излиза компилацията „20 години здрав рок“, съдържаща концертни записи на „Среднощна музика“, „Гладиатор“ и други песни. След множество неудачни промени в групата в края на 1990-те години идеологът и ръководител на Импулс Илия Кънчев решава да емигрира в САЩ. Там живеят Атанас Георгиев и Емил Стефанов – Фашиста.

През 2008 г. групата обмисля да издаде албум със заглавие „Желязна тояга“ [2], но тази идея така и не се реализира.

На 12 ноември 2009 г. Илия Кънчев умира от рак.[3] През 2010 г. групата свири в негова памет. Това се случва в ретро клуб „Импулс“, поддържан от Емил Стефанов.

През септември 2012 г. групата се завръща с песента „Сбогуване“ на фестивала за нова българска поп и рок песен в подкрепа на кампанията „Нека бъдем по-добри“, провеждащ се пред НДК.[4][5]За тази песен групата печели втора награда на фестивала. От оригиналния състав на групата свирят Васил Стоев – Ампега и Пейо Пеев, а вокалист е Теодор Койчинов.[6] През 2013 г. групата записва песен, посветена на Славия (София) по случай 100-годишнината на отбора. През май 2013 г. песента „Видение“ заема първо място в класацията на БНР „Ескалатор“.[7]

През 2014 г. на музикалния пазар се появява албумът на „Импулс“, наречен „LIVE“. Групата е поканена от компанията „Гост концерт“ да изнесе концертно турне в Русия.[8]

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

Малки плочи[редактиране | редактиране на кода]

  • ВИГ „Импулс“ (1980)
  • ВИГ „Импулс“ (1984)

Видеоклипове[редактиране | редактиране на кода]

  • „Закъсняло ехо“ (1983) [9]
  • „Среднощна музика“ (1983) [10]
  • „Ако ти си отидеш за миг“ (1984)
  • „Гладиатор“ (1988)
  • „Всекидневие“ (1988)
  • „Картина“ (1988)
  • „Лошо гадже“ (1995)
  • „Писна ми“ (1998)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]