Индъстриъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Индъстриъл е понятие, обобщаващо различни видове експериментална (но не винаги) електронна музика. Жанрът произлиза най-вече от т.нар. "Конкретна музика", при която музиката не се гради от инструменти, а от естествени природни шумове или звуци на различни машини. Самият термин индъстриъл (на английски - Industrial) показва, че този стил създава ново поколение от хора, в контраст с музикалните течения преди това (наречени "земеделски" ("Agricultural").

Пионери в стила са групите Ministry, Einstuerzende Neubauten, Killing Joke.

История[редактиране | edit source]

Индустриъл метълът е музикален жанр, който черпи елементи от индустриъл музиката и хеви метала. Индустриъл метъл музиката обикновено е насочена към метъл-китаровите сола и индустриъл звученето на синтезатора, като са включени и груби метъл вокали. Този термин се използва доста неточно, като се използва да опишат всички индустриъл банди, които експерементират с някои характерни черти на хеви метъла. Индустриъл металът включва в звученето си някои елементи от подстиловете на Индустриъл музиката - Агро-индустриъла и колдуейва, а също много често има пресечни точки с ню метъла и пост-пънк-а.

Трудно е да се направи разликата между изпълнителите на индустриъл метъл и индустриъл рок, защото и двете течения дават големи възможности за импровизация. Обикновено всички индустриъл метъл банди се считата и за индустриъл рок банди но в никакъв случай обратното.

Началото[редактиране | edit source]

Въпреки че ранните индустриъл групи като Throbbing Gristle включват китари в звученето си, индустриъл метъл музиката започва да се разграничава в отделен подстил едва през 80-те. Индустриъл метъл сцената е резултат от сближаването на няколко различни музикални тенденции.


Някои електроник групи започват да добавят елементи от метъла в своето звучене, като албума на Ministry - The Land of Rape and Honey (1988) поставя това начало. До преди това - група която не включва в звученето си китари - с включването им в "Stigmata", "The Missing" и "Deity" се оказва ключов момент за развитието на това течение. А по-късните им албуми - The Mind is a Terrible Thing to Taste и ΚΕΦΑΛΗΞΘ (първоначално замислен да се казва просто "Psalm 69"smiley, - затвърдяват Ministry като първата индустриъл метъл група.

По същото време KMFDM включва метъл звучене в синглите си от 89' "Virus" и от 90' "Godlike". През 1990 - пост пънк групата Killing Joke издават взривоопрасните Extremities, Dirt And Various Repressed Emotions, които изграждат мрачния звук, характерен за групата, а също така и експериментират с електронното индустриъл метъл звученето.

По това време човекът, сформирал Napalm Death, а също и китарист на великата група - Джъстин Бродърик - сформира индустриъл метъл групата Godflesh през 1988. Под въздействието на метъла, индустриъла, пост-пънк-а - Godflesh се откроява с включването на акустични китари, бас и вокали и механични барабанови биитове. Канадската група Malhavoc записват демота в началото на 85' като в тях включват механични барабани, синтезатори, акустични китари и крещене на вокала. Като през 91' те създават първото си пълно творение, наречено "The Release".

Финалните добавки към звученето на стила са направени от няколко групи от метъл сцената начело с Voivod. Британската метъл банда Pitchshifter озаглавяват първия си албум "Industrial" - като по това време те все още свирят метъл с характерните му черти. В замяна на това обаче в следващите години - те се реваншират и включват в звученето си индустриъл-метъл елементи, а също така и drum n' bass и techno. Тази музика доста се отдалечава от сегашния облик на industrial metal-a, но има своя принос за популяризирането му, като също така помага на Ministry да се издигне на това високо ниво.

Еволюция[редактиране | edit source]

Индъстриъл металът разцъфтява в началото на 90те, първоначално в Северна Америка, където всъщност се заражда. Оригиналният облик на Индъстриъл метъла след време започва да бъде наричан aggro-industrial, докато новата форма — смесица от пънк и хардкор китари, акомпанирани от синтезатор — започва да се нарича coldwave. Отличаващи се coldwave банди са Chemlab, 16 Volt и Acumen (по-късно преименувана Acumen Nation). В Европа някои групи като Young Gods и Swamp Terrorists създават Индустриъл метъл без да включват китари, като разчитат главно на записани семпли. Много доказали се индъстриъл групи включват в звученето си индъстриъл-метъл техники именно от този период, като някои от тях го доразвиват с времето, а други се отправят на друга страна, като такива групи са Skinny Puppy, Front Line Assembly и Die Krupps.

Преди няколко години групи като Rammstein и Oomph!, вдъхновени от електронната музика, от индустриъла и хард-рока — слагат началото на нов стил, наречен Neue Deutsche Härte (Нова Германса Твърдост) или както Rammstein наричат стила - "Tanz-Metall" или "dance metal".

С течение на времето индъстриъл метъла започва да измества хеви метъла от неговото място, като това започва първоначално с няколко банди, които използват индъстриъл елементи предимно на живите си изпълнения. Fear Factory е една от най-забележителните, като включват електронни елементи от рано на своите шоута, които най-често са подкрепени от Rhys Fulber от Front Line Assembly. Дет-метъл бандата на Девин Тоунсенд — Strapping Young Lad също има някои черти на индъстриъл метъла. Много съвременни метъл/ню-метъл групи използват елементи от индъстриъла, хип-хопа и електронната музика. В резултат на това се появяват изпълнители като Rob Zombie, Static-X. В Германия течението, наречено Neue Deutsche Härte(Joachim Witt, Rammstein и Oomph!) използва много от елементите на индъстриъл музиката (синтезатори, електрически китари а понякога и дръм-машини) като към това са включени и немски вокали(въпреки това не всички песни са на немски).