Интелигентен дизайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Интелигентният дизайн e теория, че "някои белези във Вселената и живите организми се обясняват най-добре чрез интелигентна причина, а не общоприетите от ортодоксалната наука процеси като естествения отбор".[1][2]

В най общи линии теорията за Интелигентния дизайн гласи, че „интелигентните причини са необходими за обясняване на сложните, богати на информация структури на биологията и тези причини са емпирично доловими”. Определените биологични черти изключват стандартното, основано на „случайна възможност” обяснение. Те изглежда са били проектирани. Тъй като дизайна налага необходимост от умен дизайнер, вида на дизайна се определя като свидетелство за Дизайнер. Има три основни аргумента на теорията за Интелигентния дизайн:

(1) неизменима сложност,

(2) определена сложност и

(3) антропологичен принцип.

(1) Неизменимата сложност е дефинирана като „... обособена система, която е съставена от няколко добре напаснати и взаимодействащи си части, които допринасят за основната функция, в която отстраняването на която и да е от частите кара системата да спре да функционира ефективно”. С други думи, животът е съставен от преплетени части, които разчитат една на друга, за да бъдат полезни. Случайната мутация може да обясни развитието на нова част, но не може да обясни едновременното развитие на многото части, необходими за функционираща система. Например, човешкото око очевидно е много полезна система. Без очната ябълка (която сама по себе си е система с неизменима сложност), зрителния нерв и ретината, едно случайно мутирало око всъщност би било непродуктивно в оцеляването на видовете и следователно би било отстранено чрез процеса на естествения подбор. Окото не е полезна система освен ако всичките му части не са налице и едновременно с това трябва те да функционират правилно.

(2) Определената сложност е концепцията, че тъй като в организмите могат да бъдат открити определени сложни структури, трябва да е имало някаква форма на управление на техния произход. Аргументът за определена сложност заявява, че е невъзможно да бъдат развити сложни структури чрез случайни процеси. Например, в стая запълнена с 100 маймуни и 100 пишещи машини те могат накрая да създадат няколко думи, или дори изречение, но никога няма да напишат Шекспирова пиеса. Колко по-сложен е биологичния живот от една Шекспирова пиеса?

(3) Антропологичният принцип заявява, че светът и вселената са “добре настроени”, за да направят живота на земята възможен. Ако съотношението на елементите във въздуха на земята беше леко променено, много видове щяха много бързо да спрат да съществуват. Ако земята беше няколко мили по-близо или по-далеч от слънцето, много видове щяха да спрат да съществуват. Съществуването и развитието на живота на земята изисква толкова много променливи да бъдат в съвършена хармония, че би било невъзможно всичките променливи да започнат да съществуват чрез случайни, несъгласувани събития.

Докато теорията за Интелигентния дизайн не си позволява да определя източника на интелект (независимо Бог, НЛО и т.н.), множество теоретици по Интелигентен дизайн са теисти. Те виждат възникването на замисъл, обхващащ биологичния свят, като свидетелство за съществуването на Бог. Има, обаче, няколко атеисти, които не могат да отхвърлят силното свидетелство за замисъл, но не желаят да признаят Бог като Създател. Те са склонни да тълкуват информацията като свидетелство, че земята е била засята от висша раса от извънземни същества (извънземни).

Теорията за Интелигентния дизайн не е библейски креационизъм. Има важно разграничение между двете гледища. Библейските креационисти започват със заключение: че библейските записи за сътворението са надеждни и правилни; че живота на земята е бил замислен от Интелигентен Деятел (Бог). На тази основа те търсят доказателства от естествената среда, за да потвърдят това заключение. Теоретиците по Интелигентен дизайн започват с естествената среда и достигат тяхното заключение впоследствие: че живота на земята е бил замислен от Интелигентен Деятел (който и да е той).

Съществува недвусмислен консенсус сред ортодоксалната научната общност, че интелигентният дизайн няма научна стойност, а представлява псевдонаука. [3][4][5]

Началото на "интелигентния дизайн" е отговор на постановлението на Върховния съд на САЩ по делото "Edwards срещу Aguilard", позоваващо се и на разделението на църквата от държавата, според Първата поправка на Констутицията на САЩ.[6]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Top Questions-1.What is the theory of intelligent design?. // Discovery Institute. Посетен на 2007-05-13..
  2. Primer: Intelligent Design Theory in a Nutshell. // Intelligent Design and Evolution Awareness Center, 2004. Посетен на 2007-05-13.
    Intelligent Design. // Intelligent Design network, 2007. Посетен на 2007-05-13.
  3. See: 1) Списък на научните общности, отхвърлящи интелигентния дизайн [1] 2) Kitzmiller v. Dover page 83. 3) Петиция на Института Дискавъри [2], започнала през 2001 г., събира до 20 август 2006 г. подписите на "над 700 учени". Сачо за четири дни петиция в подкрепа на дарвинизма [3] събира 7733 подписа от учени, отхвърлящи интелигентния дизайн. Най-голямата научна асоциация на САЩ (120,000 члена) - AAAS [4], твърдо отхвърля ИД. Над 70 000 австралийски учени и образователни дейци [5] осъждат преподаването на ИД в училищата Списък на мненията на професионални научни организации по статута на интелигентния дизайн и други форми на креационизъм. Според The New York Times "Не съществува правдоподобно научно предизвикателство на теорията за еволюцията като обяснение на сложността и разнообразието на живота на Земята." Dean, Cordelia. Scientists Feel Miscast in Film on Life's Origin. // Ню Йорк Таймс, September 27, 2007. Посетен на 2007-09-28.
  4. Nature Methods Editorial. An intelligently designed response. // Nat. Methods 4 (12). 2007. DOI:10.1038/nmeth1207-983. с. 983.
  5. Mark Greener. Taking on creationism. Which arguments and evidence counter pseudoscience?. // EMBO Reports 8 (12). 2007. DOI:10.1038/sj.embor.7401131. с. 1107–1109.
  6. Дело Kitzmiller срещу Dover Area School District, 04, cv, 2688, December 20, 2005; Дело Edwards срещу Aguillard, 482, U.S., 578, 1987 [6]
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Intelligent design“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.