Интернет медии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Интернет медиите са медии, разпространявани в Интернет. За разлика от традиционните медии, те са по-лесни за създаване и поддържане. През последните години в България се създадоха десетки нови уебсайтове, които играят ролята на информационни канали в различни области — политика, икономика, спорт, пътувания, свободно време и т.н. Едни от най-бързо развиващите се сегменти на пазара на уебмедиите са новинарските издания, които дават възможност на интернет потребителите да разбират какво се случва в България и по света, почти в реално време. Новите медии според мнозина експерти са социално-технологичен продукт на Web 2.0.

Следните характерни черти отличават интернет медиите от класическите медии като радио, телевизия и печатни издания:

  • Интернет медиите са типично демократични и децентрализирани. Читателите могат да допринасят с материали;
  • Интернет медиите изискват използването на компютър както от страна на създателите им, така и от страна на читателите;
  • Интернет медиите изискват общност, която да ги използва и да участва в тяхното създаване, което създава двупосочен канал за обмяна на данни.
  • Нивото на интерактивност е високо и включва мултимедийни елементи извън текстовото съдържание, като аудиовидео клипове, графични изображения и уебприложения.
  • Наличие на богати възможности за споделяне на материалите (чрез най-различни методи, напр. имейл и социални мрежи) и за обогатяване на първоначалното съдържание посредством натрупване на допълнителна информация чрез система за коментари към публикуваното.

В последните години все по-популярни стават и блоговете, в които често се публикуват новини, алтернативни мнения, критически анализи и лично творчество.

Примерни български интернет медии:

Slojno.com - медия създавана от студенти и млади журналисти.

Vesti.bg - една от първите български интернет медии

Blitz.bg - медия с денонощно публикуване на материали.