Инцидент с ирански Еърбъс (1988)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ирански пътнически самолет А300
Учебно изстрелване на ракета от борда на Vincennes
Командният център AEGIS на американския крайцер Vincennes

Инцидентът с иранския полет 655 (IR655) е свалянето с американска ракета на пътнически самолет Airbus A300 на Iran Air над Персийския залив на 3 юли 1988 г., изпълнявал редовен полет между градовете Бандар Абас в Иран и Дубай, ОАЕ.

Самолетът е свален от ракета, изстреляна от ракетния крайцер „Vincennes“ от състава на Военноморските сили на САЩ. Загиват всичките 290 души на борда на самолета, вкл. 16 членове на екипажа и 66 деца сред пътниците. По време на изстрелването на ракетата по самолета американският крайцер Vincennes се е намирал в ирански териториални води.

Правителството на САЩ излиза със съобщение, че иранският самолет е бил погрешно идентифициран като F-14 на ВВС на Иран. Иранското правителство от своя страна обаче твърди, че Vincennes съзнателно е атакувал гражданския самолет.

Причините за трагедията са комплексни. Сред водещите са липсата на комуникация с ръководството на гражданските полети в района, което се дължи на обтегнатите отношения между американската и иранската страна, както и неадекватното обучение на екипажа на американския крайцер. В допълнение към това е и разигралото се по-рано сутринта стълкновение между крайцера и въоръжените ирански катери от бреговата охрана.

Отделно от това инцидентът възниква 1 г. след като в Персийския залив иракски самолет Мираж F-1 атакува американската фрегата USS Stark по време на Ирано-иракската война с противокорабна ракета Екзосет, убивайки 37 членове на екипажа и повреждайки сериозно кораба.

След инцидента в американския военноморски флот са въведени нови правила за сигурност, които да позволяват надеждна идентификация на потенциално опасни цели при въздушна атака.

Жертви[редактиране | редактиране на кода]

Гражданство Пътници Екипаж Всичко
 Иран 238 16 254
 Обединени арабски емирства 13 0 13
 Индия 10 0 10
 Пакистан 6 0 6
 Югославия 6 0 6
 Италия 1 0 1
Всичко 274 16 290[1]

На 26 февруари 1996 г. САЩ се съгласяват да изплатят на Иран компенсация в размер на 61,8 млн. долара за 248 жертви в инцидента по разчет от 300 хил. долара за всеки трудоспособен и 150 хил. за останалите, без стойността на сваления самолет, възлизаща на около 30 млн. долара. Съединените щати разглеждат паричната компенсация като доброволен акт, но отказват да признаят вина и да се извинят за инцидента. [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]