Иречек (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Иречек.

Иречек
Общи данни
Население6 души[1] (15 март 2024 г.)
0,497 души/km²
Землище12,062 km²
Надм. височина132 m
Пощ. код9666
Тел. код05745
МПС кодТХ
ЕКАТТЕ32768
Администрация
ДържаваБългария
ОбластДобрич
Община
   кмет
Каварна
Елена Балтаджиева
(ВМРО-БНД, ИТН; 2019)

Иречек е село в Североизточна България. То се намира в община Каварна, област Добрич.

География[редактиране | редактиране на кода]

Релефът около селото е предимно равнинен и около него има хиляди декари плодородна земя. През селото минава малък поток, който дава възможност за добро напояване на градините. Населението на селото непрекъснато намалява, защото са останали само възрастни хора. Постоянно живеещи няма. Селото е много спокойно място за уикенд почивки, както и за биопроизводство на плодове и зеленчуци. В близост има ветрогенератори, които не причиняват никакъв шум в селото. Няма никакви промишлени замърсители на въздуха, почвата или водата.

Срещат се диви фазани, зайци, лисици и ястреби. Намира се на 12 км западно от гр. Каварна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е създадено през 20-те години на миналия век, като там са се заселили предимно хора от по-отдалечени райони на страната. Към всяка къща държавата е отпускала по 2,5 дка. земя, чрез която семействата да се изхранват. Селото е наброявало към 30-40 къщи. Строени са предимно от кирпич, камъни и тухли. Населението е основно от българи. В годините населението постепенно намалява, поради „бягството“ на младите към градовете.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира върху най-плодородната почва в България – чернозема. В околностите му има изкуствени горски пояси и храстовидна растителност. Поради спокойния район тук местообитание намират много фазани, които се срещат свободно в селото. Районът е много подходящ за отглеждане на пчели, поради което много от дворовете сега са пчелини с над 500 кошера общо. Добива се мед от рапица, акация, магарешки бодил, лавандула, слънчоглед и букет с много от местните билки.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Морският нос Иречек на остров Сноу в Антарктика е наименуван в чест на Константин Иречек, и във връзка със селищата Иречек и Иречеково в Югоизточна България.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]