Иречек (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Иречек
България
Red pog.png
Иречек
Област Добрич
Red pog.png
Иречек
Общи данни
Население 11 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 12,062 km²
Надм. височина 132 m
Пощ. код 9666
Тел. код 05745
МПС код ТХ (Тх)
ЕКАТТЕ 32768
Администрация
Държава България
Област Добрич
Община
   - кмет
Каварна
Цонко Цонев
(независим)

Иречек е село в Североизточна България. То се намира в община Каварна, Област Добрич.

География[редактиране | редактиране на кода]

Релефът около селото е предимно равнинен и около него има хиляди декари плодородна земя. През селото минава малък поток, който дава възможност за добро напояване на градините. Населението на селото непрекъснато намалява, защото са останали само възрастни хора. Постоянно живеещи са около 8 души. Селото е много спокойно място за уикенд почивки, както и за биопроизводство на плодове и зеленчуци. В близост има ветрогенератори, които не причиняват никакъв шум в селото. Няма никакви промишлени замърсители на въздуха, почвата или водата. Срещат се диви фазани, зайци, лисици и ястреби. Намира се на 12 км. западно от гр.Каварна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е създадено през 20-те години на миналия век, като там са се заселили предимно хора от по-отдалечени райони на страната. Към всяка къща държавата е отпускала по 2,5 дка. земя, чрез която семействата да се изхранват. Селото е наброявало към 30-40 къщи. Строени са предимно от кирпич, камъни и тухли. Населението е основно от българи. В годините населението постепенно намалява, поради "бягството" на младите към градовете.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира върху най-плодородната почва в България — чернозема. В околностите му има изкуствени горски пояси и храстовидна растителност. Поради спокойният район тук местообитание намират много фазани, които се срещат свободно в селото.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Морският нос Иречек на остров Сноу в Антарктика е наименуван в чест на Константин Иречек, и във връзка със селищата Иречек и Иречеково в Югоизточна България.[1]


Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Справочник на българските географски имена в Антарктика (Bulgarian Antarctic Gazetteer)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]