Ирина Годунова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ирина Годунова
царица на Русия
Родена
1557 г.
Починала
ПогребанаМосква, Русия

Религияправославие
Управление
Коронация1584 г.
ПредшественикМария Нагая
НаследникМария Скуратова-Белская
Семейство
РодРюриковичи
Братя/сестриБорис Годунов
СъпругФьодор I (1580)
Ирина Годунова в Общомедия

Ирина Фьодоровна Годунова (* 1557; † 1603) е руска царица, съпруга на цар Фьодор I Иванович и сестра на цар Борис Годунов.

Брак с царевич Фьодор[редактиране | редактиране на кода]

Датировките на някои важни събития от живота на Ирина са несигурни. Повечето източници посочват, че тя е избрана от Иван Грозни за съпруга на царевич Фьодор през 1580 или 1581 г., а в някои източници фигурира и годината 1574 г. Омъжването на Ирина за престолонаследника отваря пътя на брат ѝ, Борис Годунов, за бързото му издигане в руския двор и е причина за силното му влияние над бъдещия цар Фьодор.

Руска царица[редактиране | редактиране на кода]

Ирина е обявена за руска царица при коронацията на съпруга си през 1584 г.

По времето на Фьодор I, който е последният мъжки представител на рода Рюриковичи, от Ирина се очаквало да роди мъжки наследник, който да продължи царската династия. Фьодор е психически и физически нестабилен. Ако той умре без да остави свои наледници, на руския престол трябвало да се възкачи неговият полубрат Димитрий. В двора обаче се водили спорове доколко Димитрий може да бъде легитимен наследник на трона, след като той е дете от седмия брак на Иван Грозни, а Православната църква признавала за законни само първите четири брака и родените от тях наследници. Поради това Ирина била подложена на силен натиск да роди мъжки наследник на Фьодор. През 1585 г. тя посещава Троицко-Сергиевата лавра край Москва, където се надявала да получи чудотворно изцеление на безплодието си. Въпреки това до 1592 г., когато царицата ражда момиче на име Феодосия Фьодоровна, която обаче умира през януари 1594 г., Ирина не успява да роди тъй очаквания наследник. Продължаващото безплодие на царицата отключва дворцовите интриги. През 1585 г. митрополит Дионисий предлага на царя да се разведе с Ирина, като се основе на нейното безплодие, и в името на бъдещето на държавата и династията, да се ожени повторно и да създаде продължител на рода си. Това предложение било сметнато като опит на Василий Шуйски и другите боляри да премахнат влиянието на Борис Годунов над царя. В отговор на това Борис Годунов издействал свалянето на митрополит Дионисий, който бил заточен в Хутинския манастир край Новгород.

На 15 май 1591 г. в Углич при странни обстоятелства умира царевичът Димитрий. Това увеличава натиска върху царица Ирина, която задължително трябвало да осигури наследник на рода Рюриковичи, за да се избегне кървавия спор за царския престол, който можел да разтърси устоите на държавата в случай, че Фьодор умре бездетен. Повече от десетилетие царската двойка нямала наследник, за което, въпреки здравословните проблеми на Фьодор, всички обвинения падат върху Ирина, чието безплодието в случая не може да бъде сигурно.

На 7 януари 1598 г. умира цар Фьодор I, с когото се прекъсва пряката линия на унаследяване на династията Рюриковичи. В този момент пред Ирина се открива възможност да заеме трона като управляваща царица, което би създало прецедент, тъй като никога преди това жена не е заемала трона в Киевска Рус или Русия. Въпреки това царица Ирина се оттегля в Новодевическия манастир край Москва, където се замонашва под името Александра (някои учени наричат постъпката ѝ абдикация). Това е манастирът, в който патриарх Йов моли брат ѝ, Борис Годунов, от името на Земския събор да стане цар на Русия.

Ирина умира на 23 октомври 1603 (в някои източници фигурира датата 26 септември 1604) в Новодевическия манастир.

Няколко ръкоделия на царица Ирина се съхраняват в колекцията на Руския държавен музей в Москва (редом до тези на София Палеологина, съпруг на Иван III, и на царица Анастасия, първата съпруга на Иван Грозни).

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Irina Godunova в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​