Ирина Хазарска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ирина Хазарска
византийска императрица
Родена
Починала
750 г.
Управление
Период741 – 750
НаследникМария
Семейство
РодИсаврийска династия
СъпругКонстантин V Копроним
ДецаЛъв IV

Чичак или Ирина Хазарска (на турски: Çiçek, на гръцки: Ειρήνη; † ок. 750 г.) е хазарска принцеса и византийска императрица (732 – 752), първа съпруга на император Константин V Копроним.

Според изследванията името Чичак е елинизирано и произлиза от тюркската дума „çiçek“, която означава цвете.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Според Теофан Изповедник, Чичак е дъщеря на хазарския хаган Бихар, а според патриарх Никифор тя е негова сестра.

През 735 Чичак, вече приела християнството и гръцкото име Ирина, е омъжена за сина на византийския император Лъв III Исавър, Константин (впоследствие - император Константин V Копроним), с което се скрепява съюзът между Византия и Хазарския хаганат, насочен срещу Арабския халифат. С името на Чичак-Ирина се свързва и навлизането във византийския двор на нова мода в мъжкото облекло, повлияна от хазарския начин на обличане – т.нар. чичакион.

В Константинопол новопокръстената Чичак започва да изучава усилено основите на християнската вяра, запознавайки се подробно с Евангелието. Теофан Изповедник (р. 759 г.) я представя като изключително набожна жена и вижда в нея пълна противоположност на свекъра и съпруга ѝ (водили политика на иконоборството); одобрението му към нея вероятно се дължи на това, че тя е била иконопочитателка.

Император Лъв III умира на 18 юни 741 г., след което на престола се възкачва Константин V, а Чичак-Ирина е провъзгласена за негова императрица.

На 25 януари 750 г. Чичак-Ирина ражда син, бъдещия император Лъв IV Хазарски. Във връзка с това събитие името на Чичак-Ирина се споменава за последен път в изворите. На следващата година Константин V вече е женен за втората си съпруга, Мария. Предполага се, че Чичак е починала при или малко след раждането на сина си.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Irene (wife of Constantine V), Roman-emperors
  • Kevin Alan Brook. The Jews of Khazaria. 2nd ed. Rowman & Littlefield Publishers, Inc, 2006.
  • Douglas M. Dunlop. The History of the Jewish Khazars, Princeton, N.J.: Princeton University Press, 1954.
  • The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Tzitzak“ и страницата „Чичак“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.