Ирнерий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ирнерий
юрист

Роден
1050 г.
Починал
1140 г. (90 г.)
Ирнерий в Общомедия

Ирнерий (на италиански: Irnerius, около 1050 – след 1125 г.) е средновековен италиански учен от Болоня.

Той е сред първите гласатори - преподаватели и тълкуватели на Corpus Iuris Civilis.

Ирнерий е приет за основател на първия европейски университет, оцелял и до днес – Болонския. Той е и изследовател на римското право, професор по право на Университета на Болоня.

Ирнерий е духовен вдъхновител и основател на школата на гласаторите в Болоня, прераснало по-късно в първи европейски университет. От историята, и в частност от историята на правото е известно, че още преди Ирнерий е съществувало училище по право в Болоня, в и към което са били ангажирани известни юристи-специалисти по римско право. Сред тях е Пепо или Пепино (на италиански Pepo/Pepino). Въпреки това, изучаването на римското право и неговото транслиране към съвременната юриспруденция се свързва с името на Ирнерий.

Ирнерий се счита са основоположник на съвременното тълкуване на закона, респективно на правото. Това тълкуване насочено към разбиране на значението му се превръща в т.нар. наука на гласаторите на текста, като гласаторския текст допълва в ново поле тълкувания текст на римските закони. Юридическата техника по тълкуване на старите текстове е оформена в специална методология за целта, създадена в/от основаната от Ирнерий школа на гласаторите, прераснала сетне в първия средновековен европейски университет. На тази стара римска основа, и въз основа на приложението на методологията на школата на гласаторите, малко по-късно възниква средновековното каноническо право, по времето на монаха-юрист Грациан.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Friedrich Carl von Savigny, Geschichte des Römischen Rechts im Mittelalter (2. Aufg., Heidelberg, 1834—1851) III. 83
  • Vecchio, Notizie di Irnerio e della sua scuola (Pisa, 1869)
  • Julius Ficker, Forsch. z. Reichs- u. Rechtsgesch. Italiens, B. III. (Innsbruck, 1870)
  • Herman Fitting, Die Anfange der Rechtsschule in Bologna (Berlin, 1888)