Исаия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Исая)
Исаия
יְשַׁעְיָהוּ
Роден
766 г. пр.н.е.
Починал
686 г. пр.н.е. (80 г.)

Етносизраилтяни
Активен периодот 781 г. до 687 г. пр.н.е.
Исаия в Общомедия
„Устните на Исая миропомазани с огън“, Бенджамин Уест, 1782

Иса̀я (според българската православна Библия Исаия, на иврит: יְשַׁעְיָהוּ, Yeshayahu‎, в прев. „Спасението е в Бог“) е един от великите старозаветни пророци, живял през 8 век пр.н.е. в Юдея. Пророчествата му са предимно свързвани с концепцията за Месията, както и с нуждата от „връщане към Бога“.[1] Показва особена чувствителност към проблемите на обикновените хора и често критикува открито отношението на аристокрацията към тях.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Исая е роден в Йерусалим около 765 г. пр.н.е. Произхожда от знатно семейство на еврейски свещеници. Пророческите си видения започва да получава на около 20-годишна възраст.

Годината на смъртта му не е известна. Предполага се, че умира по време на царуването на Езекия, но е възможно да е доживял възкачването на престола на Манасий. Според някои апокрифи, Исая завършва живота си като мъченик именно по време на гоненията, организирани от Манасий.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. По този повод, като предупреждение към евреите, които са се отвърнали от Господ, Исая казва „Съвсем ще се изпразни земята, и съвършено ще се оголи; Защото Господ е изговорил това слово.“ (Исая 24:3)