Истро-румънци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Истро румъните или наричани още Истровласи и Далмати са местен романски народ в западаната част на Балканите карай Адриатическо море които живеят днес в Хърватия(крайбрежието на Далмация) и Италия(Фриули Венеция Джулия - Триест от 1945г.).За произхода му учените са доказали че истровласите произхождат от от римски колонисти или романизирани Илири.

Ранна История[редактиране | редактиране на кода]

Илирите[редактиране | редактиране на кода]

Най старото населвние на западната част на Балканите са Илирите . Те са споменати от древногръцки източници още в 7 в. пр.Хр..През 7-5в. пр.Хр. крайбрежието на Илирия е колонизирано от Гърците.

Римляните[редактиране | редактиране на кода]

Римската Република дава начало на експанзията си през 2в. пр.Хр.Създадени са две провинции Илирия и Далмация през 197г.пр.Хр. Района на адриатическото не е заселен с гърци наситено , което води до бързата романизация на населението на Илирия. През гражданските войни до 31 г. пр.Хр. Илирийските легиони на Римската армия участват твърдо на страната на Цезарианците и в първите векове на империята илирийските войски имат значителни привилегии дадени им от Октавиан Август и приемниците му.През 3-4в.част от Императорите управляващи Римската империя произхождат от Далмация.Един от тях Диоклециан реорганизира Римската Империя .В "Нотиция Дигнитатум" документ от късната античност е споменат Трети Далматински Конен Легион набран от жители на Далмация, служещ в Сирия и Финикия

Средновековна и съвременна история[редактиране | редактиране на кода]

След 395г Далмация е спорна зона между Източната и Западната Римска империи.В 6 век император Юстинян установява източноримска власт в Далматинските земи.През 7век започва заселване на славяните Хървати което води до емигриране на местното романизирано население в планините наДалмация, Папата поема католическата юрисдикция на останалото изолирано градско население благодарение на подкрепата на византийските войски , а от 9 век и на франкските владетели.Независимо дали живее в планините или някои градове на Далмация като Спалато истр румънското население остава незасегнато от славяните и по късно е завладяно от Венецианците.След падането на Далмация под австрийска власт през 15 век месното истр румънско население продължава да населява Далмация както и в предхоните Векове.Австрийската власт продължава дълги векове до 1918г.когато Сърбия се обединява с Хърватия и Словения , а от 1929г. се нарича Югославия.През 1941г Италия окупира Далмация като съюзник на нацистка Германия и включва истро румънското малцинство което преследвано от югославските кралски власти преди тов дълги години се включва в редовете на италианската армия и воюва и на източния фронт във дивизията Пасубио.След капитулацията на Италия Хърватите се договарят с фашисткия диктатор Бенито Мусолини , създал Италианската социална република за изселване на истро румъните от част от Далмация , като последните емигрират в Триест.След войната комунистите в Югославия подписват с Италия спогодба която изселва истро румъните от Югославия в Италия, а само доброволно останалите имат право да останат в Хърватия.От 1991г. Хърватия признава истро румъните живеещи на нейна територия за малцинство.Италия и Социалистическа Република Румъния подписват през 1967г. спогодба според която Италия счита истро румъните за малцинство , а Румъния се явява протектор на населението.По голямата част от истро власите родени в Италия постепенно се сливат своя език с близкия италиански.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • История на Хърватия- 1994г., Загреб
  • Ренцо Ди Феличе "История на Италия"- Рим 1998г.
  • Giowanni Forlatinni" La storia per uno popolo rumeno D'Italia "- Roma, 1969
  • Florian Barcileanu "Români din Dalmatia"- Bucureşti, 1986