Йоанис Кускурас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йоанис Кускурас
Ιωάννης Κούσκουρας
гръцки журналист
Роден
1867 г.
Починал
1935 г. (68 г.)
Богатско, Гърция

Учил въвВелика народна школа
„Неа Алития“

Йоанис К. Кускурас (на гръцки: Ιωάννης Κ. Κούσκουρας) е гръцки журналист от първата половина на XX век, основател на вестниците „Алития“ и „Неа Алития“.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кускурас е роден в 1867 година в костурското гръцко село Богатско. Заедно с брат си се мести в Цариград и учи в Зографио и във Великата народна школа. След като се дипломира, е назначен за директор на гръцки училища в Струмица и Клисура. Под псевдонима Калогеропулос (Καλογερόπουλος) е автор на няколко учебника, използвани в гръцките училища в Македония. През 1903 г. основава в Солун заедно с италианския печатар Салваторе Муратори вестник „Алития“, а в 1909 г. „Неа Алития“, първият гръцки следобеден ежедневник. Чрез вестника си подкрепя гръцките позиции по Македонския въпрос. След като Солун попада в Гърция след Балканските войни е седем години общински съветник. Умира в 1935 г.[1] Наследен е от синовете си Костас и Атанасиос Кускурас.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Λόγιοι και επιστήμονες της Τουρκοκρατίας (μέρος 3ο) // Ιστορικά Καστοριάς, 13 април 2014. Посетен на 22 юли 2014.