Йоан Дука Ангел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йоан Дука Ангел
византийски севастократор
Лични данни
Роден
1126 г.
Починал
1200 г. (74 г.)
Семейство
БащаКонстантин Ангел
МайкаТеодора Комнина
Браковенеизв.
Зоя Дукина
неизв.
ПотомциИсак Ангел, Алексий Дука Комнин Ангел, Теодор Комнин, Мануил Комнин Дука, Константин Комнин Дука, Михаил I Комнин

Йоан Дука Ангел (Ιωάννης Δούκας Ἄγγελος, р. 1126 - ум. 1200 г.) е византийски севастократор, внук на император Алексий I Комнин и чичо на императорите Алексий III Ангел и Исаак II Ангел.

Йоан Дука Ангел е най-възрастният син на военачалника Константин Ангел и на византийската принцеса Теодора Комнина. Майката на Йоан е дъщеря на император Алексий I Комнин и на Ирина Дукина. Така Йоан е член на двете византийски императорски фамилии – Комнини и Ангелини.

За първи път името на Йоан Дука Ангел се споменава в документ от 1166 г. Десет години по-късно той командва византийски военен отряд в битката при Мириокефалон, в деня след която участвал в схватка със селджуците, които обаче предпочели да не влизат в пряко сражение и се оттеглили.

През 1185 г. Йоан Дука Ангел подкрепил преврата на племенника си Исак Ангел срещу Андроник I Комнин. В знак на благодарност новият император почел чичо си с титлата Севастократор. В продължение на една година Йоан Дука Ангел е вторият човек в империята след самия император. Това положение обаче той запазва около година. През 1185 г. присъства в двора на Исаак II при Кипсела, както свидетелства Никита Хониат, по време на кампанията срещу норманското нашествие в Източна Тракия след разграбването на Солун през същата година. Тогава именно по негово нареждане Асен е зашлевен в лицето след дръзко и невъздържано поведение пред императора, когато двамата с брат си Петър предявяват своите претенции пред императора за „едно мъчнодостъпно селище, което се намирало при Хемус“. Тази случка неимоверно разгневява българите и допринася за вдигането на въстанието на Асен и Петър по-късно през ноември същата година.[1]

През 1186 г. императорът го назначава за стратег на втората експедиция срещу въстанието на Асен и Петър в тема Паристрион. Въпреки напредналата си възраст, той не ръководил войската колебливо, а, напротив - твърде похвално и в сраженията навредил значително на неприятелите...[2]. Успехите на Йоан Дука Ангел събудили подозренията на императора, че чичо му се домогва до властта. Това станало причина той да бъде отзован, а командването му – отнето и предадено на кесаря Йоан Кантакузин, който въобще не се справял толкова добре.[2].

Верятно конфликтът с Исак II Ангел се задълбочава, тъй като през 1195 г. Йоан Дука Ангел оказва подкрепа на преврата, с който другият му племенник Алексий III Ангел детронира брат си.

Йоан Дука Ангел е бил женен три пъти. От първата си съпруга, чието име не е запазено, той има двама сина

  • Исак Ангел, който бил женен за дъщеря на Алексий Врана
  • Алексий Дука Комнин Ангел.

Втората съпруга на севастократора е неговата далечна роднина Зоя Дукина – внучка на Исак Комнин, който е син на император Йоан II Комнин. От Зоя Дукина севастократор Йоан има трима сина:

Йоан Дука Ангел има и две дъщери, чиито имена не са запазени. Първата от тях е омъжена за Матео Орсини, граф на Кефалония. Втората му дъщеря е омъжена за Михаил Кантакузин – един от участниците в заговора срещу Исак II Ангел през 1195 г.

От неизвестна по име жена севастократор Йоан Дука Ангел има и един незаконен син:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Никита Хониат, „История“, 17. - в ГИБИ, София 1983, том ХI, 17., стр. 26
  2. а б Никита Хониат, „История“, 18. - в ГИБИ, София 1983, том ХI, 17., стр. 29