Йоан VII Палеолог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йоан VII Палеолог
Ιωάννης Ζ' Παλαιολόγος
византийски император
Монета на Йоан VII Палеолог
Монета на Йоан VII Палеолог

Роден
1370 г.
Починал
Управление
Период1390 г.
ПредшественикЙоан V Палеолог
Семейство
РодПалеолози
БащаАндроник IV Палеолог
МайкаКераца-Мария
СъпругаИрина Гатилузио
ДецаАндроник V Палеолог
Йоан VII Палеолог в Общомедия

Йоан VII Палеолог (на гръцки: Ιωάννης Ζ' Παλαιολόγος, Iōannēs VII Palaiologos) е византийски император за пет месеца през 1390 г.

Произход и управление[редактиране | редактиране на кода]

Йоан VII Палеолог е син на император Андроник IV Палеолог и Кераца Българска, дъщеря на цар Иван Александър и Теодора. Не трябва да бъде бъркан с братовчед си Йоан VIII Палеолог, син на чичо му Мануил II Палеолог, който наследява баща си.

Йоан VII става император след като сваля дядо си Йоан V. Управлението му обаче продължава само пет месеца, защото турският султан възстановява Йоан V на престола. След това Йоан VII се оттегля в Солун, като е регент на чичо си Мануил II Палеолог по време на отсъствието му от Византия.

Йоан носи императорската титла до края на живота си и обявява за свой съвладетел сина си Андроник V Палеолог.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Йоан VII Палеолог се жени за Ирина Гатилузио, дъщеря на Франческо II Гатилузио, господар на Лесбос. Имат един син:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата John VII Palaiologos в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Андроник IV Палеолог Византийски император (1390 – …) Йоан V Палеолог