Йожеф Ракоци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йожеф Ракоци
Принц-наследник на Трансилвания
Лични данни
Роден 1700
Виена, Австрийска империя
Починал 1738
Червена вода, Османска империя (днес България, Област Русе)
Предшественик Ференц ІІ Ракоци
Семейство
Династия Ракоци
Баща Ференц ІІ Ракоци
Майка Амели фон Хесен-Рейнфелс-Ванфрид
Йожеф Ракоци в Общомедия

Йожеф Ракоци (на унгарски: Rákóczi József; 17 август 1700, Виена, Свещена Римска империя – 10 ноември 1738, с. Червена вода, Османска империя) е вторият син на Ференц ІІ Ракоци, владетел на Трансилвания.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 август 1700 г. във Виена в семейството на Ференц ІІ Ракоци и Щарлот Амели фон Хесен-Рейнфелс-Ванфрид. По онова време баща му е затворен във Винер Нойщат (на юг от Виена) по обвинения във връзка с кореспонденция с Франция в търсене на подкрепа за извоюването на унгарска независимост. След като Ференц ІІ успява да избяга от затвора и се установява в Полша, неговите синове Йожеф и Дьорди остават във Виена и са възпитани като част от германското благородничество, лоялни към Свещения Римски император. Младият Йожеф дори получава титлата маркиз на Сан Марко като част от опитите да бъде отделен от неговото семейство и минало.

През 1734 г. баща му Ференц ІІ Ракоци, в изгнание в Родосто под протекциите на султан Махмуд І, му предава титлата херцог на Мукачево. След като получава титлата, Йожеф бяга от Виена и пътува през Рим, Неапол, Париж и Мадрид. След смъртта на баща му Йожеф пристига в Родосто по покана на съратниците на своя баща като пълноправен наследник. През лятото на 1737 година избухва война между Австрия и Османската империя и султанът припознава Йожеф като пълноправен кандидат за короната на Трансилвания. След като силите на Османската империя биват разбити, на 10 ноември 1738 година Йожеф Ракоци умира в русенското село Червена вода.

Източници[редактиране | редактиране на кода]