Йоко Оно

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йоко Оно
Йоко Оно 
Родена: 18 февруари 1933 г. (82 г.)

Йоко Оно Ленън, известна като Йоко Оно (на японски: 小野 洋子, на английски: Yoko Ono) е авангардна певица и представителка на изобразителното изкуство, но преди всичко вдовица на Джон Ленън от състава Бийтълс. Някои виждат в нея основната причина за разпадането на състава. Бракът ѝ с Джон Ленън е нейният трети и неговият втори. Има американско гражданство и понастоящем живее в Ню Йорк.

За първи път Джон Ленън и Йоко Оно се срещат през 1966 година на нейна изложба в Лондон. Той е впечатлен от позитивизма и чувството за хумор на нейното изкуство, особено стълбата, която води до платно, на което с лупа може да се прочете "Да". Години по-късно Джон Ленън твърди, че ако думата е била "Не", най-вероятно е нямало да го впечатли толкова много. Йоко Оно твърди по-късно, че по това време не е знаела кой е Джон Ленън и Бийтълс, но се е заинтересувала от тяхната музика.

Джон и Йоко сключват брак на 20 март 1969 година в Гибралтар, Испания. Имат заедно един син - Шон Ленън. След смъртта на Джон Ленън през 1980 година, Йоко Оно започва самостоятелна кариера, записва няколко албума и участва в няколко филма.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]