Йоланда Савойска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йоланда Савойска
херцогиня на Савоя
Кенотаф на Йоланда Савойска в Абатство Откомб
Управление12 май 1496 - 12 септември 1499
НаследилКлодин дьо Брос
НаследникМаргарита Австрийска
Лични данни
Родена
Починала
12 септември 1499 г. (12 г.)
Погребана вАбатство Октомб, дн. Франция
Други титлиТитулярна кралица на Кипър, Йерусалим и Армения
Семейство
ДинастияСавойска династия по рождение и брак
БащаКарл I
МайкаБианка Монфератска
БракФилиберт II Савойски
Потомциняма
Герб
Йоланда Савойска в Общомедия

Йоланда или Виоланта Лудовика Савойска (на италиански: Iolanda o Violante Ludovica di Savoia; на френски: Yolande-Louise de Savoie, * 11 юли 1487 в Торино, Савойско херцогство, † 12 септември 1499 в Женева) е савойска принцеса и чрез брак херцогиня на Савоя. Освен това тя е директна наследничка на Шарл VII за кралствата Кипър, Йерусалим и Армения.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Тя е дъщеря на Карл I (* 1468, † 1490), маркграф на Салуцо (от 1487), херцог на Савоя, принц на Пиемонт и граф на Аоста, Мориен и Ница ( 1482 - 1490), и на съпругата му Бианка Монфератска (* 1472, † 1519). Нейни дядо и баба по бащина линия са Амадей IX Савойски, 3-ти херцог на Савоя, и Йоланда Валоа, дъщеря на крал Шарл VII и Мари д`Анжу, а по майчина – Вилхелм X Монфератски, маркграф на Монферат, и Елизабета Мария Сфорца, дъщеря на миланския херцог Франческо I Сфорца.

Има един брат:

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Торино през 1487 г. и е кръстена в Катедралата „Св. Йоан Кръстител“ на 29 юли. Нейни кръстници са Лудовико Мария Сфорца (херцог на Милано), Мария Бранкович (дъщеря на Стефан III Бранкович - крал на Сърбия и чрез брак маркграфиня на Монферат), Урбен Бонивар (епископ на Верчели), Жан дьо Компе (епископ на Тарантез), Антоан Шампион (канцлер на Савоя, епископ на Мондови), игуменът на Казньов и бъдещият блажен Паола Гамбара Коста.

Баща ѝ умира преждевременно през 1490 г., оставяйки херцогството на брат ѝ Карл. Регентка на 2-годишния херцог е тяхната майка. Момчето умира през 1496 г. на 6-годишна възраст и херцог става техният чичо Филип II Савойски. По политически и династични причини същата година 9-годишната Йоланда е омъжена за 16-годишния си първи братовчед Филиберт II Савойски, син на херцог Филип ІІ Савойски и граф на Брес. През 1497 г. съпругът ѝ, след смъртта на баща си, става 8-и херцог на Савоя. Впоследствие двойката предявява претенциите си и взима титлите на Кралица и Крал на Кипър, Йерусалим и Армения.

Йоланда умира на 12 г. Като член на Савойската династия е погребана в Абатство „Откомб“. Филиберт продължава да носи титлата „Крал на Кипър, Йерусалим и Армения“ въпреки смъртта ѝ. През 1501 г. се жени за Маргарита Австрийска, единствената дъщеря на император Максимилиан I.

Йоланда е главна героиня (с името Алоизия) на романа на Мо Стрикан (Maud Stricane) L'oubliée de Hautecombe (2005)

Брак и потомство[редактиране | редактиране на кода]

∞ 1496 за първия си братовчед Филиберт II Савойски (* 1480, † 1504), бъдещ херцог на Савоя, син на херцога на Савоя Филип ІІ Савойски, от когото няма деца.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Iolanda di Savoia“ и страницата „Yolande-Louise de Savoie“ в Уикипедия на италиански и френски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.