Йоланда Фландърска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йоланда Фландърска
латинска императрица на Константинопол
Родена
1175 г.
Починала
1219 г. (44 г.)
Управление
Период1217 – 1219
Герб
Семейство
РодДом Фландрия
БащаБалдуин V
МайкаМаргарета I
Братя/сестриИзабела от Хенегау
Филип I
Балдуин I
Анри Фландърски
СъпругПиер ІІ дьо Куртене (1193)
ДецаРобер дьо Куртене
Балдуин II
Маргьорит дьо Куртене-Намюр
Елисавета дьо Куртене
Йоланда дьо Куртене
Мария дьо Куртене
Йоланда Фландърска в Общомедия

Йоланда Фландърска (на френски: Yolande de Hainaut; * 1175, † 1219) е латинска императрица на Константинопол, съпруга на император Пиер дьо Куртене, от чието име управлява самостоятелно от 1217 до 1219 г.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Йоаланда е дъщеря на Балдуин V от Дом Фландрия, граф на Ено, и графиня Маргарета I Елзаска (Маргарета I Фландърска) от Дом Шатеноа. Тя е сестра на латинските императори Балдуин I и Хенрих Фландърски и Йосташ Фландърски, регент на Солунското кралство.

Латинска императрица[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на брат ѝ Хенрих през 1216 г. в Латинската империя настъпва кратък период на безвластие, завършил с избора на Пиер дьо Куртене за император на Константинопол. Пиер изпраща в Константинопол съпругата си Йоланда, тъй като той бил зает с война срещу Епирското деспотство. Войната завършва злополучно за императора, който е пленен и вероятно убит от Теодор Комнин. Тъй като в Константинопол бароните не знаели нищо за съдбата на императора, от негово име като регент започва да управлява Йоланда.

Императрицата се съюзява с българите, заедно с които води борба срещу няколкото ромейски държавици, изникнали след унищжаването на Византия през 1204 г. Освен това Йоаланда продължава примирието с Никейската империя, омъжвайки през 1219 г. една от дъщерите си за император Теодор I Ласкарис.

Йоланда притежава също Графство Намюр, което наследила през 1212 г. от Филип от Намюр.

Императрицата умира през 1219 г. и е наследена от втория си син Робер дьо Куртене, тъй като най-големият ѝ син отказал да заеме престола.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Йоланда и Пиер дьо Куртене имат общо десет деца:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Klaus-Peter Todt: Violante (Yolande). In: Lexikon des Mittelalters (LexMA). Band 8, LexMA-Verlag, München 1997, ISBN 3-89659-908-9, Sp. 1710.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Yolanda of Flanders в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Пиер император на Латинската империя (1217 – 1219) Робер дьо Куртене