Йосиф Жилински

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йосиф Жилински
Иосиф Ипполитович Жилинский
руски топограф, геодезист, изследовател
Роден
Починал
1916 г. (81 г.)

Националност Русия
Учил вПетербургски държавен транспортен университет
Академия на Генералния щаб
Научна дейност
Областтопография, геодезия

Йосиф Иполитович Жилински (на руски: Иосиф Ипполитович Жилинский) е руски топограф, геодезист, изследовател, генерал от инфантерията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 20 април 1834 година в Тракай, Литва. Дипломира се като инженер от Института за пътни съобщения, след което работи в геодезическото отделение на Николаевската академия, картографския и геодезически отдел на Руския Генерален щаб и в Пулковската обсерватория.

От 1860 до 1863 г. участва в разработването на триангулачната мрежа в Минска и Могильовска губернии. От 1863 до 1873 г., в началото помощник-началник, а от 1870 г. началник на експедицията по измерване дъгата на паралела по 52° с.ш.

От 1873 до 1898 г. е началник на експедиция по извършване на топографски заснемания в Полесието (около 100 хил. км2), като описва, топографски заснема и картира над 300 езера и около 500 реки с обща дължина над 9000 км, в т.ч. десните притоци на ДнепърПрипят, Березина и Тетерев и притоците на Припят – Горин, Стоход, Стир, Туря, Уж, Яселда и Птич.

В резултат от 25-годишната му дейност са изсушени и превърнати в тучни ливади близо 3 млн. хектара блата в южната част на Беларус и северозападната част на Украйна. Дейността си описва в издадената през 1899 книга: „Очерк работ Западной экспедиции по осушению болот“р СПБ, 1899.

Умира през 1916 година на 81-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Европы, М., 1970, стр. 354 – 355.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Жилинский, Иосиф Ипполитович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​