КА Унион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Унион де Санта Фе
Club Atlético Unión
Емблема на футболния клуб
ПрозвищеТатенгес
Основан15 април 1907
ДържаваАржентина
Стадион15 април
Капацитет22300
ПрезидентАржентина Луис Спан
Старши треньорАржентина Франк Дарио Куделка
ПървенствоПримера дивисион
20112 (Примера Б Насионал)
СпонсорФлеча Бус
ЕкипировкаТБС
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Трети екип
КА Унион в Общомедия

Клуб Атлетико Унион, по известен като Унион де Санта Фе (на испански: Club Atlético Unión, Unión de Santa Fe) е аржентински футболен отбор от Санта Фе.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основателите на отбора

Отборът е основан на 15 април 1907 г. от 14 играчи на разформирования ФК Санта Фе. Пръвоначално отборът играе в местни първенства. През 1932 г. е взето решение към отбора да бъде открит и баскетболен тим. През 50-те години на 20 век Унион се превръща във важна социална и спортна институция в града и през 1955 г. има 25000 члена при 250000 души градско население. За първи път Унион играе в Примера дивисион през 1967 г., като през годините се превръща в един от отборите, които често изпадат и печелят промоция за Примера дивисион. През 1979 г. Унион играе финал за определяне на шампионата на турнира Насионал срещу Ривър Плейт, загубен с общ резултат 1:1 прзаради правилото за гол на чужд терен. Година преди това отборът записва 25 поредни мача без загуба, но завършва на трето място в турнирите Метрополитано и Насионал. През 2004 г. Унион е във финансови затруднения и почти изпада в трета дивизия, но успява да спечели баража за оставане. През 2011 г. завършва на второ място в Примера Б Насионал и отново се изкачва в Примера дивисион.

Съперничеството между Унион де Санта Фе и градския съперник Колон е толкова ожесточено, че четири дербита са прекратявани заради изстъпления на феновете.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Рекорди[редактиране | редактиране на кода]

Известни играчи[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]