КБ-3 Чучулига I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
КБ-3 „Чучулига I“
Описание
Страна производителБългария
Типучебно-тренировъчен самолет
ПроизводителКапрони Български“ – Казанлък
Първи полет1937 г.
В експлоатация от1937 г.
Тактико-технически данни
Екипаж2
Дължина8.725 m
Размах на крилете11.54 m
Площ на крилете31.87 m2
Височина3.22 m
Тегло (празен)1070 kg
Тегло (пълен)1480 kg
Двигател1 х Walther Castor II
Мощност1 х 340 h. p.
Макс. скорост232 km/h
Далечина на полета без допълнителни резервоари550 km
Таван на полета6000 m

КБ-3 „Чучулига I“ е български учебно-тренировъчен самолет, двуместен биплан, разработен и произвеждан в Самолетна фабрика „Капрони Български“ – Казанлък. „Чучулига I“ е създаден на базата на предхождащия го учебно-тренировъчен КБ-2А Чучулига, явявайки се по този начин развитие на линията на дълбока модернизация на още по-стария КБ-2УТ. КБ-2А е сравнително добър самолет с нелоши характеристики, но управлението му се оказва твърде сложно за начинаещи пилоти и затова е взето решение за модернизирането му, в резултат на което се появява КБ-3 „Чучулига I“.

При КБ-3 двигателят Walther Castor е заменен с по-модерния Walther Castor II, подобрена е аеродинамиката на тялото, сериозни изменения са направени по колесника и опашните плоскости; между кабините на пилота и наблюдателя е монтирана т.нар. „противокапотажна гърбица“, предпазваща екипажа при евентуално преобръщане на машината по гръб (капотиране). Най-голямо внимание е обърнато на подобряването на управлението, в резултат на което КБ-3 става изключително лек за управление.

През 1937 г. е произведена серия от 20 машини КБ-3 „Чучулига I“, които са използвани от Въздушните на Н. В. войски за начална подготовка на пилоти и наблюдатели (щурмани).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бориславов, Иван. Найден Дичев. „Чучулигите“ от Казанлък. Клуб КРИЛЕ РЕТРОСАЛОН, 9 (20)/2000, стр. 19 – 21.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикипедия разполага с
Портал:Авиация