КД Тенерифе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
КД Тенерифе
Club Deportivo Tenerife, S.A.D.
Основан1912
ДържаваИспания
СтадионЕлиодоро Родригес Лопес
Капацитет24 000
Президент Мигел Консепсион
Старши треньор Алваро Сервера
ПървенствоСегунда дивисион
2012/13Сегунда Дивисион B, Група 1 (промоция)
Екипировка PUMA
Екипи и цветове
Домакин
Гост
КД Тенерифе в Общомедия

Клуб Депортиво Тенерифе (на испански: Club Deportivo Tenerife, S.A.D.) или просто Тенерифе е испански футболен клуб от град Санта Крус де Тенерифе, остров Тенерифе. Състезава се в Сегунда Дивисион на испанския футбол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Клуб Депортиво Тенерифе е основан през 1912 г. и е наследник на създадения десет години по-рано „Спортинг Клуб Тенерифе“. Отначало отборът играе в регионалните дивизии, а през 1953 година печели промоция за Сегунда Дивисион.

През 1961 г. дебютира в Примера Дивисион, но веднага изпада и в следващите 27 сезона се състезава във втора дивизия. През 1985 г., когато Тенерифе изпада за втори път в трета дивизия, за президент на клуба е избран Хавиер Перес. Още в следващия сезон клубът се завръща в Сегунда, а две години по-късно печели бараж за влизане в Примера срещу Реал Бетис, след общ резултат от двата мача 4:1.

През 1991 г. за старши треньор е назначен бившият състезател на Реал Мадрид – Хорхе Валдано. Същият влиза в историята на клуба, като в последните кръгове на два поредни сезона побеждава на два пъти бившия си клуб и по този начин подарява титлите на вечния враг Барселона.[1][2] Под ръководството на аржентинеца отборът от Канарските острови постига най-добрите си резултати, като завършва на пето място в крайното класиране, с което и право на участие в турнира за Купата на УЕФА. Там достига до 1/16 финалите, където губи от Ювентус.

През 1995 г. начело на Тенерифе застава Юп Хайнкес, който също класира клуба на пето място, а в турнира за Купата на УЕФА постига истинска сензация, достигайки до полуфинал, който губи от бъдещия носител на трофея Шалке 04 след продължения.

През 1999 г. след слабо представяне Тенерифе изпада в Сегунда Дивисион. През 2001 г. клубът воден от Рафаел Бенитес отново се завръща в елита, но специалистът получава предложение да поеме Валенсия и напуска. За негов заместник е назначен Пепе Мел, но под негово ръководство отборът записва катастрофални загуби и специалистът е уволнен. Начело на отбора застава бившият национален селекционер Хавиер Клементе, но и неговият опит се оказва недостатъчен за спасяването на отбора от ново изпадане. Това са и най-тежките години, в които клубът започва да страда от сериозни финансови затруднения, а дълговете му възлизат на 40 милиона евро.

Участие в европейските клубни турнири[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Турнир Кръг Държ. Клуб Резултат
1993 – 94 Купа на УЕФА Първи кръг Оксер 2 – 2, 1 – 0
Втори кръг Олимпиакос 2 – 1, 3 – 4
Трети кръг Ювентус 2 – 1, 0 – 3
1996 – 97 Купа на УЕФА Първи кръг Макаби Тел Авив 3 – 2, 1 – 1
Втори кръг Лацио 5 – 3, 0 – 1
Трети кръг Фейенорд 0 – 0, 4 – 2
Четвъртфинал Брьонбю 0 – 1, 2 – 0 (сдв)
Полуфинал Шалке 04 1 – 0, 0 – 2 (сдв)

Известни бивши футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Бивши треньори[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]