Казал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Казал или Хазал (на иврит: חז"ל) е акроним от (חכמינו זכרונם לברכה). Според равинската традиция и писания това е общ термин, отнасящ се до литературата от всички учители и равински коментатори по Талмудата за периода от Втория Йерусалимски храм до края на 6 век.

Тази епоха в развитието и утвърждаването на юдаизма включва:

Според равинската традиция с термина се означава периода в който се изгражда юдаиската херменевтика под формата на Талмуда, като коментар на Тората. До днес от този период е останало правилото в талмудическата традиция, Тората по въпроси отнасящи се до Халахата да не се коментира, ако противоречи на изградената практика под формата на коментар на закона по времето на Казала.

През периода, до средата на Танаима, т.е. до второто еврейско въстание, еврейския религиозен съд към/в Синедриона е имал правото да постановява регламенти по силата на които да приема нови религиозни правила, по всички въпроси, по които намери за добре, засягащи теми и сфери от живота, които не са били включени регламентационно в Тората, или казано алегорично - не са били предадени на Мойсей на Синай. Тези мицва (религиозни правила) включват празниците Пурим и Ханука, законите на Мукца и на Шабата, правилата за ритуално измиване на ръцете преди яденето на Мацата и всички други юдейски религиозни ритуали, изграждането на ерув и въвеждането на редица молитвени ритуали (шахарит, минка или минха и маарив).

Вижте също[редактиране | edit source]

Времеви показател на казал в историята на юдаизма
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Chazal“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.