Калоферски манастир „Въведение Богородично“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за Калоферския девически манастир „Въведение Богородично“. За Калоферския мъжки манастир вижте Калоферски манастир „Рождество Богородично“.

Калоферски манастир
„Въведение Богородично“
„Женски манастир при Калофер“, живопис от Феликс Каниц, 1885 г.
„Женски манастир при Калофер“, живопис от Феликс Каниц, 1885 г.
Карта
Местоположение в Калофер
Страна България
Населено мястоКалофер
РелигияБългарска православна църква
ЕпархияПловдивска
СтатутДействащ манастир,
паметник на културата

Калоферският манастир „Въведение Богородично“ е действащ манастир на Българската православна църква.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Девическият манастир „Въведение Богородично“ се намира в горния край на град Калофер.

История[редактиране | редактиране на кода]

3 века манастирът живее в хубост и спокойствие. Разрушен е по време на кърджалийските нападения през 1799 и 1804 г. Калоферци възстановяват манастира през 1819 г. Освобожде­нието от османска власт го сварва разрушен отново до основи. През 1880 г. тревненецът уста Генчо Кънев построява сегашната църква.

В близост до църквата е аязмото с малкия параклис „Св. Пантелеймон“, строен през 1825 г. Легендата казва, че неговата вода е излекувала слепотата на дъщерята на турски големец.

Според ръкопис от 1863 г. Калоферският девически манастир „Въведение Богородично“ е основан през XVIII в. от рилския монах Доротей. По време на кърджалийски нападения през 1799 и 1804 г. е разрушен, но през 1819 г. е възстановен и там е открито девическо училище. Със съдействието на Найден Геров (консул в Пловдив) монахини от манастира събират помощи в Русия и с тези средства през 1862 г. са изградени църквата и жилищните сгради. През 1877 г. по време на Руско-турската война Калоферският манастир е ограбен и опожарен, но впоследствие е издигнат наново.

В близост до църквата се намира аязмо с малкия параклис „Свети Пантелеймон“, строен през 1825 г.

В църквата привлича внимание иконата „Христос Богославящ“ от неизвестен художник, иконостасната преграда и целият интериор.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]