Каменица (бира)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Каменица.

„Каменица“
Kamenitza beers.1.JPG
Страна на произход Флаг на България България
Град/Регион Пловдив
Производител „Каменица”АД
Тип бира лагер
Алкохолно съдържание 4.4 - 6.0 % об.
Екстрактно съдържание 10.2 - 13.5 ° P.
В производство от 1883 г.

Kamenitza е първата бира на България. Създадена през 1881 г. в Пловдив, марката поставя началото на развитието на българската пивоварна индустрия.

История[редактиране | edit source]

В основата на създаването на Kamenitza са двама швейцарци с предприемчив дух – Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, които пристигат на Балканите в началото на 70-те години на 19 век. По същото време техен сънародник – Кристиан Август Бомонти, който живее в Османската империя, вече е основал бирена фабрика в Цариград и планира експанзия към Пловдив. Фрик и Сулцер са впечатлени както от напитката, така и от предприемчивата идея на Бомонти, и приемат предизвикателството да започнат съвместно дело – създаването на марката „Каменица“.

През 1876 г. Фрик и Сулцер решават окончателно да напуснат работата си като специалисти при строежа на Барон Хиршовата железница и да се захванат с пивоварство. Установяват се в Пловдив и през 1879 г. стартират производството на бира. През 1881 г. е регистрирана първата българска търговска марка бира „Каменица“ и това се счита за началото на пивоварната индустрия в България.

В периода 1879 –1881 г. пивото се произвежда ръчно в малка работилница в квартал „Алтъ тепе”, но амбициите на Фрик и Сулцер са да построят модерна пивоварна. Избират място, за което легендата разказва, че там се е намирал „изчезналият” осми хълм на Филипопол. Името му е Петрица, но с течение на времето заради каменистия му характер е преименуван на Каменица – това обяснява и произхода на името на марката.

Върху хълма е изградена модерна пивоварна, която стартира работа през 1883 г. с актуално за времето си оборудване – бутилиращи линии с общ капацитет от 60 хил. бутилки на час, които дават възможност за реализирането на рекордни стойности на произвежданата продукция. Паралелно с това в североизточната част на пивоварната двамата швейцарци обособяват и голяма акациева градина, в която се предлага бира „Каменица“. Мястото бързо добива популярност сред пловдивчани и става част от социалния климат в града.

Следващите 25 години са много успешни за Kamenitza. Преди Съединението на България, производството се увеличава почти двойно, тъй като румелийското правителство отпуска на пивоварната заем от 50 златни турски лири за насърчаване на дейността й.

През 1892 г. Kamenitza дебюрита с първото „добре отлежало тъмно пиво”. Събитието е емблематично не само за легендарната пловдивска бира, но е прецедент за производството на бира в цяла България. Същата година, по време на Първото българско земеделческо промишлено изложение (предвестник на днешния Пловдивски панаир), Kamenitza получава своето първо значимо отличие – почетен диплом.  Година по-късно, през 1893 г., Kamenitza печели златен медал на престижния международен Exposition Internationale de Boissons Fermentes Hygiéniques в Брюксел, като наградата е връчена лично от белгийския крал Леополд II. Българското пиво грабва сребърен медал на Колумбовото изложение в Чикаго, а през 1894 г. отново превзема Брюксел – този път с бронзов медал.

През 1907 г. управлението на пивоварната се поема от наследниците на Сулцер. Фабриката спира производство за периода 1913 – 1918 г. След края на Първата световна война Kamenitza се разраства отново и пазарният ѝ дял възлиза на около 30%. През 1940 г. фабриката се реконструира и увеличава производствените си мощности, които през 1947 г. достигат 50 000 хектолитра на година.  След национализацията през 1947 г. Kamenitza преминава към системата на държавно производство „Винпром“. През периода нараства и броят на служителите във фабриката. Ако през 1882 г. те са 7-8 души, през 1906 г. – 22, през 1930 г. - 50-60 души, то през 1942 г. броят на специалистите е 120.

През 1959 г. започва най-мащабната реконструкция и разширение на завода, в резултат на което се достига увеличение на капацитета до 180 000 хектролитра. След 1964 г. предприятието преминава към нова държавна структура „Българско пиво“. Направени са нови стъпки към разширение на производството и само след 2 години то вече е 200 000 хектолитра годишно. През 1967 г. в Хасково се създава фабрика за бутилиране на пиво като поделение на ПЗ Каменица – Пловдив. На 4 юни 1986 г. в Хасково за първи път в България започва да се пълни бира в кутийки.

Понастоящем производител на бирата с марка Kamenitza е пивоварната „Каменица“ АД, която от 1995 г. е собственост на „InBev", през 2010 г. става притежание на чешката компания „StarBev", а от 2012 г. е собственост на американо-канадската „Molson Coors”. Портфолиото на „Каменица” АД включва местните марки Kamenitza 1881, Kamenitza Тъмно, Kamenitza Fresh, Kamenitza 0%, Аstika, Бургаско пиво, Славена, както и водещите световни марки Stella Artois, Beck’s, Staropramen, Hoegaarden и Leffe.

Aсортимент[редактиране | edit source]

Kamenitza 1881 – първата бира на България

Произведена за първи път през далечната 1881 г., Kamenitza 1881 се отличава с чудесен цвят, превъзходен вкус, екстракт 10,2% и 4,4% съдържание на алкохол. Съчетание oт съвременност и традиции, първата бира на България е перфектната компания за рок концерт, футболен мач или събиране с приятели.

Kamenitza Тъмно – първата тъмна бира на България

Произвежда се по стара рецепта, старателно пазена в Пловдив от 1892 г. Висококачественото Тъмно ферментира бавно и отлежава при умерена температура. Мекият вкус на карамел и страхотният цвят се дължат на съчетанието от малц и уникален микс от горчиви и ароматни хмелове, сред които известният Hallertau. Охлади Kamenitza Тъмно до 5°C, за да усетиш най-добре богатия и плътен вкус.

Kamenitza Безалкохолно – разумният избор

Шофирането е неизменна част от забързаното ни ежедневие. Eто защо за отговорните ценители на забавлението Kamenitza създаде Kamenitza Безалкохолно с характерен малцов вкус и нулев процент съдържание на алкохол. Лека и в атрактивна синя опаковка, Kamenitza Безалкохолно е твоят начин да кажеш „Наздраве!“, ако си отишъл на купон с личния си автомобил.

Kamenitza Fresh Лимон – със свежвкус на лимон

На плажa, с волейболна топка и свежи приятели, купонът започва, където свършва жаждата, а за да си винаги в крак с модните тенденции, Kamenitza Fresh Лимон вече е с нов, по-добър вкус на лимон и още по-модерна бутилка.

Kamenitza Fresh Грейпфрут - грейпфрут бирен микс №1 в България за 2013 г.

За да придаде още по-екзотичен вкус на лятото, Kamenitza Fresh създаде вкуса Kamenitza Fresh Грейпфрут. Toй заслужено се превърна в Грейпфрут бирен микс №1 в България и чудесно допълва Kamenitza Fresh Лимон – другата половинка в свежата колекция.

Продукти на марката:

Kamenitza 1881: PET 2,2L, PET 2L, PET 1L, RGB 0,5L, OW 0,33L, CAN 0,5L 

Kamenitza Fresh Лимон: PET 1L, PET 0,5L, RGB 0,5L, OW 0,33L, CAN 0,5L

Kamenitza Fresh Грейпфрут: PET 1L, PET 0,5L, RGB 0,5L, CAN 0,5L

Kamenitza Fresh Касис и Лайм: PET 1L, RGB 0,5L

Kamenitza Тъмно: PET 2L, PET 1L, RGB 0,5L

Kamenitza Тъмно Череша: PET 1L, RGB 0,5L

Kamenitza Безалкохолно: CAN 0,5L 

Проекти[редактиране | edit source]

Кamenitza Фен Купа

Kamenitza Фен Купа стартира през 2003 г. с близо 3000 участници. През 2013 г. броят на участниците в най-големия футболен турнир за непрофесионалисти достига на 18 000, а феновете по стадионите са близо 40 000. С всяко следващо издание шампионатът предлага повече емоции и по-добри условия и обединява футболните фенове от цяла България.

Партньорството с Българския олимпийски комитет нарежда Кamenitza Фen Kупа сред най-важните и престижни събития в спортния календар на България. „Kаменица” АД е официален партньор и на Българския футболен съюз. Корпоративните партньори на Kamenitza са компанните Adidas, GLOBUL, Samsung и Ford Moto-Pfohe.

Приятели на Kamenitza Фен Купа са изявени имена в областта на футбола и спорта от България и чужбина. По случай десетгодишнината на турнира Франц Бекенбауер отправи специален видеопоздрав към всички български фенове. Много от участниците в Турнира са имали възможността да се срещнат с легенди като Христо Стоичков, Димитър Пенев, Златко Янков, Трифон Иванов, Йордан Лечков, Мартин Петров и много други.

Кампания „Алкохолът е лош шофьор“

Националната кампания „Алкохолът е лош шофьор“ стартира през 2008 г. с фокус върху един от най-важните обществено-значими социални проблеми, свързани с пътната безопасност – шофирането в нетрезво състояние.

„Каменица” АД води активна политика за отговорна консумация, а проектът получава признание от Министерството на вътрешните работи, КАТ, Държавната обществено-консултативна комисия по безопасността на движение по пътищата, СБА, Дипломатическия корпус. 

„Каменица” АД е и една от малкото български пивоварни компании в България, която произвежда своя безалкохолна марка бира – Kamenitza Безалкохолно.

Kamenitza ReFRESHer

Kamenitza ReFRESHer е проект на марката, който бе реализиран през лятото на 2012 година. Той представляваше инсталация, която бе пряко свързана и се активираше чрез апликация на Facebook страницата на Кamenitza Fresh.

Начинът, по който се случваше това, бе лесен и не изискваше никакви усилия. Почитателите на социалната мрежа трябваше да разрешат Facebook приложението, след което вече можеха да натискат бутона “Fresh". Именно генерираните върху него кликове активираха инсталацията, поставена в парка Заимов в София. Всеки стотен поред клик върху бутона “Fresh" задействаше Kamenitza ReFRESHer и той активираше пръcкачка, която освежаваше с водната си струя посетителите на парка, като едновременно с това вендинг машина, вградена в инсталацията, пускаше освежаващи кенове Kamenitza Fresh Лимон и Kamenitza Fresh Грейпфрут за посетителите. 

Активирането на бутона “Fresh” във Facebook можеше да се случва, както на място от посетителите на парка - през мобилен телефон или преносим компютър, така и от всяка точка на България чрез Facebook апликацията, в която бе вграден live streaming прозорец.

Иновативни инсталации за водна мъгла вградени в спирки на градския транспорт

В края на юни 2013 година на едни от най-оживените спирки в София бяха инсталирани системи за водна мъгла, които да разхлаждат чакащите в летните жеги. Проектът предложи ново приложение на стандартните рекламни съоръжения, част от софийския градски пейзаж. За първи път в България бе интегрирана подобен тип инсталация в спирки от мрежата за градски транспорт, превръщайки рекламното съоръжение в инструмент за неутрализиране на летните жеги.

По данни на компанията собственик на съоръженията, разположени на самите спирки, всеки делничен ден през 6-те локации са минавали средно по 200 хил. столичани.

Волейболен турнир Kamenitza Fresh

В рамките на лятното волейболно турне през 2013 г. се изиграха 29 турнира на 13 различни български плажа по Северното и Южното Черноморие. Близо 700 отбора се включиха във волейболния турнир. Най-добрите 4 тима във всяко състезание получиха и специални Fresh подаръци

Волейболното турне на Kamenitza Fresh може да се похвали и с мащабно международно присъствие. Най-мултинационален се оказа турнирът в Слънчев бряг, в който участваха представители от 13 различни държави в това число: шведи, поляци, австрийци, руснаци, украинци, румънци, сърби, германци, израелтяни, норвежци, англичани, французи и българи.

Докато се провеждаха турнирите, всички на горещия пясък можеха да опитат двата свежи вкуса на Kamenitza Fresh в специално организираните дегустации, а за търсещите прохлада в морето бе инсталирана уникална надуваема Fresh платформа за воден волейбол.

Външни препратки[редактиране | edit source]